Functie: 
Onderzoeker in opleiding
Specialisatie: 
transitional justice, Sovjet Unie, Holocaust
E-mail: 
a.bobeldijk[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Anne-Lise Bobeldijk (1989) is als promovenda verbonden aan zowel de Universiteit van Amsterdam als het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies met haar onderzoek Competing narratives of victimhood in the age of transitional justice: The history and memory of the terrorscape Maly Trostenets. De voormalige kolchoz Maly Trostenets en twee nabijgelegen bossen net buiten Minsk werden door de Sovjets gebruikt om ‘enemies of the Soviet Union’ uit de weg te ruimen (1937- 1941) en door de Nazis om partisanen, krijgsgevangenen en West-Europese en Wit-Russische joden te vermoorden (1942-1944). Anne-Lise doet onderzoek naar de geschiedenis van en de herinneringscultuur rondom deze ‘terrorscape’ in Wit-Rusland en verschillende West-Europese landen.

Voorafgaand aan haar onderzoek assisteerde Anne-Lise dr. Karel Berkhoff aan het NIOD bij zijn onderzoek naar Babi Yar, was zij werkzaam bij het Verzetsmuseum Amsterdam als educatief medewerker en hoofd PR, en deed zij onderzoek naar Nederlandse gevangenen in concentratiekamp Dachau voor het project Geen nummers maar Namen.

In 2014 en 2016 rondde Anne-Lise twee masteropleidingen af aan de Universiteit van Amsterdam: Oost Europese Studies en Duitslandstudies. Voor één van haar scripties onderzocht zij een kampsysteem dat was opgezet door de Wehrmacht in maart 1944 bij het Wit-Russische dorpje Ozarichi.