Uitgelicht onderzoek

Naast een tentoonstelling over de ervaringen van Nederlandse gevangenen in kamp Natzweiler, verscheen in 2006 een boek over hetzelfde onderwerp. Onder de titel Doodstraf op termijn. Nederlandse Nacht und Nebel-gevangenen in kamp Natzweiler schrijft dr. Hinke Piersma over de kamptijd van Nederlandse gevangenen in het Noord-Franse concentratiekamp.

Franse soldaten bekijken een experimentele gaskamer in kamp Natzweiler

Onderzoeker: dr. Hinke Piersma
Looptijd: 2005-2006
Publicatie: Doodstraf op termijn. Nederlandse Nacht und Nebel-gevangenen in kamp Natzweiler (Zwolle 2006).
Samenwerkingsverband: Vriendenkring oud-Natzweilers

Meer informatie:

Naar schatting werden ongeveer zeshonderd Nederlandse verzetsstrijders naar kamp Natzweiler gedeporteerd nadat zij vaak in eerste instantie de doodstraf tegen zich hoorden uitspreken. Honger, kou, slaag en onmenselijk zwaar werk werden hun deel. De Nacht und Nebel-gevangenen leefden onder een constante dreiging van de dood, want 'Vernichtung durch Arbeit' was het doel. De steengroeve, waar rood graniet werd gehakt voor de bouw- en beeldhouwwerken van het Derde Rijk, was het meest gevreesde arbeidscommando.

Doodstraf op termijn is een boek over de ervaringen van Nederlandse gevangenen in kamp Natzweiler en over de rechteloosheid waaraan zij werden blootgesteld. Het is ook een boek over vriendschap en saamhorigheid. En over de wil om te overleven.

Vind oorspronkelijke bronnen over Natzweiler op oorlogsbronnen.nl