Uitgelicht onderzoek

Meer dan een halve eeuw geleden verscheen Het Achterhuis. Niemand had nog van de schrijfster gehoord - Anne Frank, een meisje dat in maart 1945 op 15-jarige leeftijd de dood had gevonden in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Nu kent iedereen haar, hebben velen het boek gelezen en het toneelstuk of de verfilming van haar dramatische onderduikleven gezien. Wat is er allemaal met haar dagboek gebeurd, waarom is het zo’n wereldwijd succes geworden en waarom is de auteur een symbool van de Holocaust? Wie bemoeien zich allemaal met haar nalatenschap, van wie is Anne Frank eigenlijk en zal zij wereldberoemd blijven? In Het fenomeen Anne Frank worden voor het eerst alle zaken rond Anne Frank kritisch en in hun onderlinge samenhang behandeld.

Het fenomeen Anne Frank

Onderzoeker: drs. David Barnouw
Looptijd: 2011-2012
Publicatie: Het fenomeen Anne Frank (Amsterdam; Prometheus / Bert Bakker 2012).

Meer informatie:

Sinds de publicatie in 1986 van De Dagboeken van Anne Frank (met vertalingen in het Engels, Duits, Frans, Italiaans en Japans) houdt David Barnouw zich intensief bezig met de nalatenschap van Anne Frank.  Zijn in 1998 uitgekomen Anne Frank voor beginners en gevorderden kan beschouwd worden als een vingeroefening voor Het fenomeen Anne Frank (2012).

In Het fenomeen worden de totstandkoming van Het Achterhuis en de verschillende vertalingen, het toneelstuk en de film besproken. De aanvallen op de echtheid van het dagboek, de toe-eigening van Anne door diverse groepen, het literaire gehalte en de toekomst van Anne Frank besluiten deze studie.

Op dit moment wordt gekeken of in Duitsland en de Verenigde Staten belangstelling bestaat voor een vertaling.