Love Radio – Episodes of Love and Hate

Hoe kunnen daders en slachtoffers na een geschiedenis van gruwelijke moordpartijen weer naast elkaar wonen, met elkaar leven of elkaar liefhebben? Deze vraag, en andere vragen, stellen journalist en filmmaker Eefje Blankevoort en fotograaf Anoek Steketee in hun interactieve documentaire Love Radio – Episodes of Love and Hate.

Love Radio bestaat uit een webdocumentaire, mobiele tap stories en een tentoonstelling. Het gaat over het complexe proces van verzoening in post-genocide Rwanda aan de hand van de populaire radio soap Musekeweya, 'Nieuwe Dageraad'. Op dezelfde frequentie van waaruit hate-speeches Hutu bendes in 1994 opzweepten tot moorden, zendt Musekeweya vandaag de dag een boodschap van verzoening uit. De radiosoap is razend populair en wordt wekelijks beluisterd door zo’n 80% van de Rwandese bevolking.

Love Radio beweegt zich op de scheidslijn tussen feit en fictie. Op het eerste gezicht vertelt het een lineair, bijna sprookjesachtig verhaal gebaseerd op radiosoap Musekeweya, in een tweede laag komt de complexe realiteit naar voren, aan de hand van interviews met de maker en luisteraars van de soap. Terwijl in de soap happy ends de boventoon voeren, is verzoening in het echte leven weerbarstiger.

De documentaire is gelanceerd op 7 april 2014 en wordt gedurende de 100 dagen die de genocide duurde in 7 episodes ontsloten op www.loveradio-rwanda.org.
Van 11 juli – 7 september is Love Radio als tentoonstelling te zien in Foam, Fotografiemuseum Amsterdam en vanaf 29 augustus in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Love Radio is een project van Eefje Blankevoort en Anoek Steketee  in samenwerking met Sara Kolster, Kummer & Herrman en Foam. Het project wordt gefinancierd door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mediafonds, Stichting Democratie en Media, SNS REAAL Fonds, Sem Presser fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Partners: Prospektor, SubmarineChannel, Foam, NIOD, Humanity House, 
Radio La Benevolencija.

© Anoek Steketee
Love Radio Prologue