1. Het dagboek van Philip Mechanicus

Philip Mechanicus (1889-1944) was een Nederlandse journalist van het Algemeen Handelsblad. Na de Duitse inval in 1940 moest hij, net als andere Joodse journalisten, de krant verlaten. Op 27 september 1942 werd Mechanicus gearresteerd en naar concentratiekamp Amersfoort gebracht. Een paar maanden later werd hij overgebracht naar Westerbork. Op 15 maart ging Mechanicus tenslotte naar Bergen-Belsen waarna hij  op 9 oktober van dat jaar op straftransport naar Auschwitz gesteld werd. Drie dagen naar zijn aankomst aldaar is hij doodgeschoten.

Tijdens Mechanicus’ verblijf in Westerbork hield hij een dagboek bij. Van dag tot dag beschrijft de journalist zijn verblijf in dit doorvoerkamp. Observerend maar ook betrokken bij het lot van de Joodse gevangenen schrijft hij zijn verhaal op. Zo noteert Mechanicus in zijn dagboek: ,,Alsof ik als officieel reporter een schipbreuk versla”.

Door dit dagboek weten we veel over het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog en over het leven en de sfeer in Westerbork. Het dagboek van Mechanicus werd in 1964 uitgegeven onder de titel In Depot, dagboek uit Westerbork.

 

Eerste bladzijde dagboek Philip Mechanicus