Hoe werkt het?

Vanaf 29 juli start het NIOD met de voorverkiezing van hét archiefstuk uit zijn collectie. Dit gebeurt in de aanloop naar de landelijke online verkiezing ‘Stuk van het Jaar’, die in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis zal plaatsvinden.

Aan het eind van augustus gaat het stuk met de meeste stemmen door naar de landelijke verkiezing. Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober prijkt het stuk – naast vele andere bijzondere documenten en objecten van verschillende Nederlandse instellingen - op de website www.onsdna.nl Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het ‘Stuk van het Jaar’, bekendgemaakt.

Het NIOD heeft vele interessante, ontroerende en beroemde archiefstukken. Wij willen graag weten welk archiefstuk u het meest bijzonder of interessant vindt. Om het makkelijk te maken, hebben wij alvast een selectie gemaakt, waarop u een stem  kunt uitbrengen.

De voorverkiezing is inmiddels gesloten.

U kunt uw stem uitbrengen door het nummer en titel van uw favoriete stuk aan ons door te geven. Dat kan via het e-mailadres: aanmelden@niod.knaw.nl

  1. Het dagboek van Philip Mechanicus
  2. Het schoolrapport van Mussert
  3. Stippenkaart met de verspreiding van Joden in Amsterdam omstreeks 1941
  4. Fotocollectie Stapf Bilderdienst
  5. Japanse processtukken