De Armeense genocide vond plaats in de schaduw van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 1915 vervolgde de geradicaliseerde nationalistische Turkse overheid onder Enver Pasha en Talaat Pasha de Armeense minderheid. Honderdduizenden Armeense mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord, of kwamen om in ballingschap in de Syrische woestijn. In de geschiedschrijving van het moderne Turkije is geen plaats voor deze massamoord, en de Armeense genocide vormt tot op de dag van vandaag een controversieel politiek thema.

Comics en graphic novels over de Armeense genocide

In vergelijking tot andere genociden die hier worden besproken is de Armeense genocide verhoudingsgewijs onderbelicht. Dit kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de controversie rondom de herdenking van de genocide, het feit dat het al meer dan 100 jaar geleden plaatsvond en de opstelling van de Turkse regering. Hedendaagse uitgaven rond de Armeense genocide hebben een sterke focus op de gruwelijkheden en roepen gevoelens van wraak op. De verhalen worden geplaatst tegen een achtergrond van stereotyperingen en identiteitsvorming

J. Blaylock, H. Silva & D.H. Krikorian (2015). Operation Nemesis: A Story of Genocide and Revenge, p. 18. Operation Nemesis © Devils Due Entertainment, 2015.
P. Cossi (2007). Medz Yeghern: Le Grand Mal, p. 93. Medz Yeghern: Le Grand Mal © Édition Dargaud, 2009.