In 1994 kwam de decennialange etnische rivaliteit tussen de Hutu’s en de Tutsi-minderheid tot een gewelddadige escalatie. De genocide vond plaats in een context van economische, politieke en sociale crisis. Begin april werd het vliegtuig van Hutu president Habyarimana neergehaald, waarna een golf van geweld door het land trok. In 100 dagen werden bijna 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s omgebracht door militairen, lokale milities (Interahamwe) en de lokale Hutu bevolking.

Comics en graphic novels over de genocide in Rwanda

De voorstelling van de Rwandese genocide in ‘strips’ en graphic novels is erg gevarieerd. Net zoals bij de literatuur over de Holocaust is er een focus op het geheugen en een mix van verschillende genres en benaderingen. Dit zorgt voor een unieke manier van verhalen vertellen. Vooral auteurs die zelf overlevende zijn hebben comics en graphic novels over de Rwandese genocide gemaakt die een breed scala van perspectieven bestrijken - van Hutu en Tutsi daders en slachtoffers tot Franse en Belgische omstanders. Graphic novels zijn ook gebruikt voor educatieve en transitional justice doeleinden door het ICTR en de Rwandese RPF regering, om het idee van een nieuw, verenigd Rwanda te illustreren.

ICTR & M.N. Kinuthia (2011). 100 Days: In The Land of the Thousand Hills, p. 52. 100 Days: In The Land of the Thousand Hills © ICTR, 2011.
J.P. Stassen (2000). Deogratias: A Tale of Rwanda, p. 74. Deogratias : A Tale of Rwanda © First Second Books, 2000.
J. Janssen (1997). Muzungu: Sluipend Gif, p. 37. Muzungu: Sluipend Gif © Wonderland half vier productions, 1997