Symposium 'Genocide getekend'

De publicatie van Art Spiegelman’s graphic novel Maus markeerde het zichtbare begin van een nieuw historiografisch genre: de graphic novel over de Holocaust. Na Maus volgden vele stripverhalen en graphic novels over de Holocaust en andere genociden. Sommige publicaties waren historisch correct en werden gretig opgepakt in het onderwijs. Andere waren veeleer fictief en ietwat smakeloos, en stelden het genre op de proef.

Historici, stripliefhebbers, docenten en studenten kennen het medium van het beeldverhaal door klassiekers als Van nul tot nu, De Ontdekking en De Zoektocht. Ook internationaal werk van Art Spiegelman en Joe Sacco kan rekenen op een breed publiek. Met de popularisering van het genre groeide ook de diversiteit. Maar zware en complexe thema’s zoals genocide laten zich moeilijk populariseren. Dat dit in sommige gevallen toch goed gelukt is komt mede door artistieke integriteit en het zorgvuldig gebruik van historisch bronnenmateriaal.

Het NIOD organiseert het symposium ‘Genocide getekend’. Dit symposium besteedt aandacht aan kwalitatief indrukwekkende comics en graphic novels over de Holocaust en andere genociden, maar verkent ook de rafelranden van het genre. Wat zijn de grenzen aan de verbeelding van massamoord, en hoe herken je een politiek geladen narratief? En kan beeldtaal ook bijdragen aan inzicht in actuele conflictsituaties?

Tijdens dit symposium is er veel aandacht voor de representatie van genociden in comics en graphic novels, maar ook voor het gebruik van stripboeken als historische bron of als lesmateriaal, als aanvulling op reguliere literatuur en ander vormen van documentatie.

Het symposium is bedoeld voor historici, docenten en opleiders, studenten en natuurlijk stripliefhebbers.

Deelname is kosteloos, aanmelding is verplicht via aanmelden@niod.knaw.nl.

 

Programma 

09.30 – 10.00     Inloop met koffie en thee en  registratie van deelnemers

10.00 – 10.15     Opening

10.15 – 10.45     'Onvoorstelbaar? Oorlog en genocide in het beeldverhaal', Kees Ribbens (NIOD, Erasmus Universiteit)

10.45 – 11.15     'De Rwandese Genocide in Graphic Novels: Genre, Beeldtaal en Politiek', Laurike in ’t Veld (University of Chichester)

11.15 – 11.30     pauze

11.30 – 12.00     ‘Barrevoets door Hiroshima: Een halve eeuw strijd tegen de atoombom in manga’, Rik Spanjers (Universiteit van Amsterdam)

12.00 – 12.45     Lunch

12.45 – 14.15     Workshopronde I

14.15 – 14.30     pauze

14.30 – 16.00     Workshopronde II

16.00 – 16.30     Afsluiting  en presentatie werk studenten ArtEZ. Aansluitend is er een borrel

 

Workshopronde I

Lies Schippers (Anne Frank Stichting) en Eric Heuvel – Les geven over de Holocaust

Bettine Siertsema (Vrije Universiteit Amsterdam) – Een analyse van Art Spiegelman’s Maus

Rob Verheijen (HAN)  - De Holocaust verbeeld. Het gebruik van stripboeken en graphic novels met betrekking tot Holocausteducatie.

 

Workshopronde II

Lies Schippers (Anne Frank Stichting) en Eric Heuvel – Les geven over de Holocaust

Eva Hilhorst (Drawing the Times) –  De actualiteit verbeelden met tekeningen

Koen Kluessien en Janneke Francissen (NIOD)  – Vooroordelen en propaganda in comics en graphic novels

 

EXTRA: Artists in residence

Studenten Comic design van de ArtEZ Hogeschool in Zwolle zijn tijdens het symposium ‘artists in residence’. Aan het eind van het symposium presenteren ze hun werk. Verder is er gedurende het symposium een doorlopende workshop waar ArtEZ studenten deelnemers begeleiden bij het maken van hun eigen stripverhaal.

Wanneer: 1 april 2016
Waar: Het Huis Utrecht, Boorstraat 107, Utrecht
Tijd: 9:30-17.00 uur

Voor docenten is er een nascholingscertificaat beschikbaar. Wilt u in uw aanmelding laten weten of u hiervan gebruik wil maken?

 

Bestanden: