31 augustus 2020

KNAW Humanities Cluster/NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is voor de afdeling Collecties en Diensten opzoek naar een 

Medewerker Collectieverwerking (38 uur per week)

Functieomschrijving 
Je gaat aan de slag met het ordenen, beschrijven en conserveren van archiefmateriaal- en fotocollecties om deze toegankelijk te maken voor onderzoekers en bezoekers van het NIOD. De beschrijvingen die je maakt helpen onze bezoekers de archiefstukken te vinden die ze nodig hebben voor hun vraag of onderzoek. Daarnaast verzamel je context-informatie over de archiefvormer en probeer je de ontstaansgeschiedenis van de collectie te achterhalen. Deze informatie gebruik je dan om de collecties te beschrijven in de systemen van het NIOD. Ook ga je aan de slag met ondersteunende werkzaamheden voor de collectie, zoals databewerking, registratie of verplaatsen van collecties. Ook kan je ingezet worden voor digitalisering. Je werkt zelfstandig aan het beschrijven van de collecties, maar je kan altijd een beroep doen op je collega’s in de afdeling voor afstemming en overleg.
 

Functie-eisen 
Je hebt:

• HBO werk- en denkniveau, en een opleiding op het gebied van archivistiek of cultureel erfgoed;

• Kennis van en affiniteit met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog;

• Minimaal 3 jaar ervaring bij het beschrijven van archieven;

• Kennis van MaisFlexis strekt tot aanbeveling;

• Naast actieve kennis van Nederlands en Engels, ook passieve kennis van het Duits.
 

En je bent:

• Iemand die van aanpakken houdt;

• Betrouwbaar en zelfstandig;

• Zeer accuraat;

• Analytisch aan aard en kan snel verbanden leggen tussen verschillende soorten gegevens en informatie.
 

Arbeidsvoorwaarden 
Het betreft een tijdelijk dienstverband voor 38 uur per week (1.0 fte) voor een periode van 1 jaar. Standplaats is Amsterdam.
De beoogde ingangsdatum is 1 oktober 2020. 

Het NIOD biedt een informele en internationaal georiënteerde werkomgeving met veel ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid.

Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring, minimaal € 2.329,- bruto per maand en maximaal € 3.144,- bruto per maand (schaal 7 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek. De KNAW biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3% eindejaarsuitkering, 8% vakantieuitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen.
 

Werkgever
Het KNAW Humanities Cluster is een samenwerkingsverband van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Huygens ING en het Meertens Instituut van de KNAW waarin geesteswetenschappelijk onderzoek wordt verricht met toepassing van geavanceerde methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt. Het bedrijfsbureau van het KNAW Humanities Cluster ondersteunt tevens het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in hun bedrijfsvoering. 

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is in 1945 opgericht als documentatie- en onderzoekscentrum voor de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal expertisecentrum voor interdisciplinair onderzoek naar de geschiedenis van wereldoorlogen, grootschalig geweld en genociden, met inbegrip van hun maatschappelijke uitwerking op langere termijn. Tegelijk is het instituut collectiebeheerder en vervult het een markante publieke functie op verschillende domeinen. Het beheert in huis drie kilometer archief, een bibliotheek met 75.000 titels en een grote fotocollectie. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Amsterdam. Het NIOD telt ca. 70 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Reactie
Stuur je sollicitatiebrief met curriculum vitae uiterlijk 13 september 2020 aan mdwcollectieniod@bb.huc.knaw.nl ter attentie van Victor-Jan Vos, onder vermelding van vacature Medewerker Collectieverwerking.

Neem voor meer informatie over de functie en de procedure contact op met Victor-Jan Vos, hoofd Collecties en Diensten, v.vos@niod.knaw.nl

De eerste gespreksronde met mogelijke kandidaten zal naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden 22 september 2020.

Wij streven ernaar dat ons personeelsbestand in o.a. leeftijd, geslacht en culturele achtergrond de diversiteit in de samenleving weerspiegelt. Wij stellen het dan ook zeer op prijs als kandidaten solliciteren die de diversiteit van de KNAW Instituten kunnen vergroten.