De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor de Hongerwinter. Zo wel het NIOD als het NiDi doen vanuit hun eigen expertise onderzoek naar dit onderwerp. In deze special aandacht voor de onderzoeksprojecten aan zowel het NIOD als het NIDI.
Na de bevrijding op mei 1945 is het NIOD begonnen met het verzamelen van dagboeken. Inmiddels bestaat de dagboekcollectie van het NIOD uit ruim 1700 dagboeken. Hiermee vormt deze collectie een belangrijk onderdeel van de totale collectie van het instituut.
De Khmer Rouge greep veertig jaar geleden de macht. Dit regime onder leiding van Pol Pot wordt bekend om de genocide die tijdens het bewind in de jaren 1975-1979 plaatsvond. Dit bewind kostte aan 1.7 miljoen mensen het leven. In deze special een overzicht met achtergrondinformatie.
Achtergronden, beeldmateriaal en een digitaal naslagwerk van voormalig RIOD-onderzoeker Ben Sijes over De Razzia van Rotterdam, 10 en 11 november 1944.
NIOD-medewerkers komen tijdens het werk vaak bijzondere of indrukwekkende objecten, bronnen, boeken, verhalen of films tegen. In deze rubriek presenteert een medewerker van het NIOD elke maand zijn of haar Top 5.
Over de bezettingstijd is veel gediscussieerd over wie ‘goed’ waren en wie ‘fout’. Met het onderzoek Erfenissen van Collaboratie is voor een andere benadering gekozen: voor het eerst hebben onderzoekers de positie van voormalig ‘fout’ Nederland en België in de naoorlogse samenleving in kaart gebracht
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is een kennis- en informatiecentrum over oorlog en grootschalig geweld in de twintigste en eenentwintigste eeuw.
‘Waar zijn de verzetshelden?’ Dat vroeg NIOD-directeur Marjan Schwegman zich in de Van der Lubbelezing van 2008 af. Geïnspireerd door deze toespraak is het NIOD de rubriek begonnen: Held van de maand (redactie Jaap Cohen en Hinke Piersma).
In de publicatie Juliana’s vergeten oorlog laat voormalig NIOD-onderzoeker Jolande Withuis zien dat het mierzoete beeld van prinses Juliana tijdens de Tweede Wereldoorlog de inzet van de toenmalige kroonprinses tekortdoet.
Nazis in the Netherlands. A social history of National Socialist collaborators, 1940-1945
Het promotieonderzoek van Josje Damsma, Nazis in the Netherlands. A social history of National Socialist collaborators, 1940-1945 is nu digitaal te raadplegen op de NIOD-website.
Oorlog en bezetting - Nederland 1940-1945. De geschiedenis in topstukken uit het NIOD-archief
Oud NIOD-onderzoeker David Barnouw heeft meer dan honderd fraai gereproduceerde documenten geselecteerd die het verhaal vertellen van Nederland in oorlogstijd. De eerste tien topstukken zijn in deze special uitgelicht.
In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij zijn twee uitgaven over Kamp Westerbork en Kamp Vught verschenen. In deze special meer informatie over de boeken, auteurs en de publiekspresentatie.
Verkrachting. Seksueel geweld in het tijdperk van genocide
Het NIOD filmsymposium ‘Rape. Sexual violence in the age of genocide’ belicht de verschillende verschijningsvormen van seksueel geweld in oorlog en genocide in film, lezingen en debat.
De Stippenkaart met de verspreiding van de Joden omstreeks 1941 heeft in de voorverkiezing van het Stuk van het Jaar de meeste stemmen gekregen! Dit archiefstuk gaat door naar de landelijke verkiezing.