De algemene zoekfunctie aan de rechterkant maakt het mogelijk om in één keer door alle collecties van het NIOD te zoeken (archief, bibliotheek, beeld en audiovisueel). Daarnaast zoekt u tegelijkertijd ook door alle teksten op de NIOD-website over projecten, nieuws, medewerkers, activiteiten, publicaties etc. 

Houd u wel rekening ermee dat de algemene zoekfunctie zoekt door de beschrijvingen van het materiaal, niet door het materiaal zelf. Zoeken op "Joodsche Raad" levert onder meer verwijzingen op naar inventarisnummers in het NIOD-archief. Dit archief kan (nog) niet op tekst in de afzonderlijke documenten in het archief worden doorzocht (zgn. fulltext zoekfunctie).

Indien u heel specifiek door de archief-, bibliotheek- of beeldcollectie heen wil zoeken, adviseren wij u gebruik te maken van de afzonderlijke zoekingangen van deze systemen:

- Archief
- Beeldbank WO2
- Bibliotheek

Indien u ook wilt zoeken door andere dan alleen de NIOD-collectie, adviseren wij u gebruik te maken van de zoekdienst Netwerk Oorlogsbronnen.

Lees Vraag en Antwoord voor inhoudelijke aanwijzingen hoe u het beste kunt zoeken.

Hieronder vind u een korte instructie hoe er kan worden gezocht met behulp van de algemene zoekfunctie van de NIOD-website.

Hoe kan ik zoeken via de algemene zoekfunctie van niod.nl?

 

Wildcards en vraagtekens

Door één of meerdere woorden in te typen in het invulvak kunt u in één keer door alle beschrijvingen zoeken. U zoekt altijd standaard op het exacte woord dat u invult. Dus zoeken op Verzet levert een video over Verzet in Friesland op, maar geen Verzetsbeweging. Als u beide zoekresultaten zou willen vinden, moet u gebruik maken van een zogenaamde wildcard (*). U zoekt in dit voorbeeld dan op Verzet*. Een wildcard kunt u  gebruiken op elke willekeurige positie - met uitzondering van de eerste.

Met een ? (vraagteken) kunt u één willekeurig teken aanduiden. Bijvoorbeeld: met Feldme?er vindt u Feldmeyer en Feldmeier.

Zoeken op meerdere woorden

Bij invoer van meerdere woorden zoekt de machine altijd op al deze woorden in één beschrijving. Dus zoeken op Amsterdam fiets levert alleen treffers op van beschrijvingen waarin beide woorden in voorkomen, zoals bijvoorbeeld een foto met als titel Fiets in Amsterdam. Wilt u alle beschrijvingen met fiets en alle beschrijvingen met Amsterdam maak dan gebruik van de OR-operator, dus fiets OR Amsterdam.

Als u zoekt naar een exacte woordencombinatie dient u gebruik te maken van aanhalingstekens (""). Met de zoekcombinatie "Dolle Dinsdag" vindt u alle beschrijvingen waarin deze woordencombinatie voorkomt.

Uitsluiten van bepaalde zoektermen

U kunt ook bepaalde termen uitsluiten in uw zoekactie. Als u bijvoorbeeld zoekt op voetbal maar geen treffers wilt vinden als het Delft betreft, kunt u gebruik maken van de NOT operator. In dit voorbeeld dient u als zoekopdracht in te typen: voetbal NOT Delft. U krijgt nu alle beschrijvingen waarin wel het losse woord voetbal voorkomt maar geen Delft.

Voor meer handige zoektips, lees Eerste Hulp bij e-Onderzoek (PDF, 8MB) van Ewoud Sanders.

Veelgestelde vragen over het zoeken  

  • Ik zoek naar het oorlogsverleden van een specifiek persoon. Hoe komt het dat ik niets vind?

Vanwege privacy-wetgeving mogen namen van personen soms niet in beschrijvingen worden meegenomen. Zie het onderdeel Vraag en Antwoord voor verdere uitleg en aanwijzingen.  

  • Hoe komt het dat ik via de niod-website met dezelfde zoektermen minder vind in de oorlogskranten dan via http://kranten.kb.nl?

Via niod.nl zoekt u alleen door de beschrijvingen van de krantenartikelen. Bij http://kranten.kb.nl zoekt u daarnaast ook door alle woorden in de tekst (OCR).