De NIOD-bibliotheek omvat bijna 75.000 titels op het gebied van oorlog, de Holocaust en andere genociden.

De kern van de bibliotheekcollectie bestaat uit publicaties over Nederland en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij horen ook lokale en regionale studies, herinneringen en publicaties over de Jodenvervolging. Het NIOD beschikt daarnaast over een uitgebreide collectie boeken over de Tweede Wereldoorlog buiten Nederland alsmede inclusief materiaal over de aanloop tot en de nasleep van de oorlog. Bovendien is er een groeiende collectie boeken en tijdschriften aanwezig over extreem oorlogsgeweld en genociden in de 20ste en 21ste eeuw.

De bibliotheekcollectie bevat naast boeken en (digitale) tijdschriften ook kranten, (lucht)pamfletten en illegale bladen uit de Tweede Wereldoorlog, scripties, dvd's en een grote collectie thematisch geordende krantenknipsels.

Raadplegen

U kunt het bibliotheekmateriaal raadplegen in de studiezaal van het instituut. Het NIOD leent geen materiaal uit. Wel bestaat de mogelijkheid tot het maken van fotokopieën en kunt u door middel van een reserveringsstrookje het geraadpleegde materiaal voor korte termijn reserveren.