Ga direct naar: Inhoud
-

Bibliotheek

De NIOD bibliotheek omvat ruim 75.000 titels op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en andere genociden in de 20e en 21e eeuw.

Wat is er te vinden in de NIOD bibliotheek?

De kern van de bibliotheekcollectie bestaat uit publicaties over Nederland en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij horen ook lokale en regionale studies, memoires en publicaties over de Jodenvervolging. Daarnaast heeft het NIOD een uitgebreide collectie boeken over de Tweede Wereldoorlog in andere landen, waarbij vooral de collectie Duitsland aanzienlijk is.

Naast de kerncollectie bevat de NIOD bibliotheek publicaties over de aanloop tot (Eerste Wereldoorlog, opkomend fascisme, interbellum) en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog (zuivering, berechting, Bersiap, dekolonisatieoorlog, oorlogsgetroffenen). Bovendien is er naast het grote aantal publicaties over de Holocaust een groeiende collectie boeken en tijdschriften aanwezig over genocides en massaal geweld in de 20ste en 21ste eeuw.

De bibliotheekcollectie bevat naast boeken en (digitale) tijdschriften ook kranten, (lucht)pamfletten en illegale bladen uit de Tweede Wereldoorlog, scripties, dvd's en een grote collectie thematisch geordende krantenknipsels (1933-2016).

Nieuwe aanwinsten

De NIOD bibliotheekcollectie wordt maandelijks verrijkt met tientallen nieuwe boeken. De bibliotheekaanwinsten bestaan voor ongeveer de helft uit boeken die we krijgen, de andere helft kopen we. We bedanken iedereen die zo vriendelijk was om een boek aan het NIOD te schenken. Bekijk hieronder welke boeken het NIOD de afgelopen maanden aan haar bibliotheek toevoegde. 

Januari 2024
Februari 2024
Maart 2024
April 2024
Mei 2024

Raadplegen van bibliotheekmateriaal

U kunt het bibliotheekmateriaal raadplegen in de studiezaal van het instituut. Het NIOD leent geen materiaal uit. Wel bestaat de mogelijkheid tot het maken van fotokopieën en kunt u door middel van een reserveringsstrookje het geraadpleegde materiaal voor korte termijn reserveren.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag