Ga direct naar: Inhoud
-

Dataservices van het NIOD

Dataservices zijn diensten om geautomatiseerd gebruik te kunnen maken van de data van het NIOD. Door op deze manier onze digitale afbeeldingen, metadata en teksten beschikbaar te stellen (collections-as-data), willen we nieuw onderzoek, webtoepassingen en diensten mogelijk maken.

Beschikbare datasets

Milan van Lange; Carlijn Keijzer; Annelies van Nispen, 2023, "First-Hand Accounts of War: War Letters (1935-1950) from NIOD Digitised", https://doi.org/10.17026/SS/UUVUW2, DANS Data Station Social Sciences and Humanities.

Via het Open Data Register van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) zijn de volgende NIOD datasets beschikbaar:


Gebruik van wetenschappelijke datasets

Voor wetenschappelijk onderzoek worden regelmatig nieuwe datasets aangemaakt. Deze zijn vaak (nog) niet openbaar. Voor wetenschappelijk onderzoek is het soms mogelijk om hier een uitzondering op te maken. Neem hiervoor contact op via het contactformulier.


Praktijkvoorbeelden van het gebruik van NIOD-data

Het leveren van data voor externe toepassingen is niet nieuw voor het NIOD. Enkele praktijkvoorbeelden:


Netwerk Oorlogsbronnen

Het Netwerk Oorlogsbronnen ontsluit collecties over de Tweede Wereldoorlog van verschillende collectie beherende instellingen. Hierin hebben de datasets Beeldbank, Bibliotheek en Archief van het NIOD een plek gekregen.


Collectie Nederland

De Collectie Nederland ontsluit centraal de gedigitaliseerde museale collecties. Hiervoor is de dataset Beeldbank van het NIOD gebruikt.


Laat ons weten als uw onze datasets gebruikt

Mocht u gebruik maken van onze datasets dan stellen wij een bericht via het contactformulier zeer op prijs. Wij zijn erg benieuwd naar toepassingen en onderzoeksresultaten op basis van deze data. Daarnaast geeft het ons de mogelijkheid om gebruikers op de hoogte te brengen van relevante ontwikkelingen, zoals wijzigingen in de datasets of het vrijkomen van nieuwe datasets.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag