Ga direct naar: Inhoud
-

Servicenormen

Hieronder vindt u een uitgebreide beschrijving van de dienstverlening van het NIOD.

Bezoek aan de NIOD studiezaal

In de studiezaal van het NIOD kunt u onze collectie raadplegen en zelf historisch onderzoek verrichten. Aan een bezoek aan de studiezaal zijn geen kosten verbonden. Lees meer over hoe u een bezoek aan de studiezaal kunt voorbereiden op de pagina Studiezaal & Bibliotheek. Bij het betreden van de studiezaal gaat u akkoord met onze huisregels.

Voor overige vragen over de collectie of voor hulp bij het zoeken naar informatie is er bij de balie altijd een studiezaalmedewerker aanwezig.

Het raadplegen van de NIOD collectie

Via de verschillende collectietoegangen kunt u nagaan of er over een bepaald onderwerp materiaal bij het NIOD aanwezig is. Meer over de verschillende collecties leest u op de pagina’s Archief, Bibliotheek en Beeldbank WO2. Deze toegangen zijn ook in de studiezaal te bekijken.

Het aanvragen van archiefmateriaal 

Archiefstukken kunt u via de aanvraagcomputer in de studiezaal aanvragen. In principe ligt het gevraagde materiaal binnen vijftien minuten op uw tafel. Hier kunt u de instructie lezen.

Door middel van een reserveringsstrookje (dat bij de balie verkrijgbaar is) kan het geraadpleegde materiaal voor een volgend bezoek op korte termijn apart worden gehouden.

Het raadplegen van archief- en bibliotheekmateriaal

Het overgrote deel van de bibliotheek is direct raadpleegbaar en staat in open opstelling in de studiezaal. In de depots liggen, naast de archiefcollecties, nog de tijdschriftencollectie en enkele andere kleine deelcollecties zoals brochures, scripties en pamfletten.

Het raadplegen van archieven met persoonsgegevens is alleen toegestaan met het oog op wetenschappelijk of historisch onderzoek of statistische doeleinden. Het NIOD is er voor verantwoordelijk dat archieven volgens de wettelijke regels en afgesproken voorwaarden ter inzage worden gegeven. Wie inzage heeft gekregen, is zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop hij met deze gegevens omgaat (de verdere verwerking van persoonsgegevens).

Het NIOD leent geen materiaal uit. Wel bestaat de mogelijkheid tot het (laten) maken van reproducties. Door middel van een reserveringsstrookje (dat bij de balie verkrijgbaar is) kan het geraadpleegde materiaal voor een volgend bezoek op korte termijn apart worden gehouden.

De fotocollectie van het NIOD gebruiken

De fotocollectie van het NIOD is vrijwel geheel gedigitaliseerd en raadpleegbaar via de website Beeldbank WO2. Het beeldmateriaal van het NIOD is via deze site te bekijken. Ook kunt u een reproductie bestellen.

Draadloos internet (wifi)

Het is toegestaan uw laptop te gebruiken in de studiezaal, het NIOD beschikt over draadloos internet. Het wachtwoord is opvraagbaar bij de studiezaalmedewerker.

Maken van reproducties van archief- en bibliotheekmateriaal

Bij het NIOD kunt u reproducties (foto’s, kopieën, scans) van de collectie (laten) maken. Meer informatie hierover staat op pagina Reproducties van collectiemateriaal.

Het stellen van een vraag aan het NIOD 

Het antwoord op uw inhoudelijke vraag staat mogelijk in de sectie Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag daar niet tussen staat, kunt u een schriftelijke vraag aan het NIOD stellen. Let op: het kan zijn dat er kosten zijn verbonden aan het beantwoorden van deze vraag. Lees hier meer over op de pagina Veelgestelde vragen.

Disclaimer & Privacy

Uiteraard respecteren wij privacy en gaan we zorgvuldig om met persoonlijke gegevens, en intellectuele eigendomsrechten. Meer hierover kunt u lezen op de pagina Disclaimer & Privacyverklaring

Denkt u rechten te kunnen uitoefenen op materiaal dat wij publiceren?  Heeft u vragen hierover of wilt u niet dat iets online op onze websites wordt getoond? Neem dan contact op met bestuurssecretariaat@niod.knaw.nl. U krijgt dan binnen 3 werkdagen een reactie.

Heeft u een suggestie of een klacht?

Als u suggesties voor verbetering van de dienstverlening of klachten daarover heeft, neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag