Ga direct naar: Inhoud

Biografie

Afke Berger is als promovendus verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en werkt aan een proefschrift over het functioneren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en lokaal bestuur in Nederland tussen 1933 en 1946. In haar onderzoek kijkt ze naar de manieren waarop deze organisatie en de daaraan verbonden mensen zich al dan niet handhaafden, voor welke dilemma's zij zich gesteld zagen en hoe zij hun acties en positie legitimeerden.

Afke studeerde Geschiedenis in Groningen (bachelor, cum laude) en Amsterdam (onderzoeksmaster), waarbij ze zich vooral richtte op moderne geschiedenis, identiteitsvorming, vluchtelingen, Jodenvervolging, de doorwerking van het verleden in het heden en het gedrag van mensen in onzekere tijden. Voor haar masterscriptie 'Toegelaten/Afgewezen. Een digitale data-analyse van Joodse aanvragen tot asiel in Nederland, 1938-1939' ontving ze in 2019 de Hartog Beem Prijs.

Daarnaast werkt Afke aan een publicatie over Ruth Marion Weile (1928-1943). Zij kwam in 1938 met het Kindertransport naar Nederland en liet een fotoalbum na.

Afke was eerder onder meer werkzaam als docent Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, als onderzoeksmedewerker op de afdeling Onderzoek bij de Universiteit van Amsterdam en als organisator van Open Joodse Huizen in Groningen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag