Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Anne van Mourik, MA

Biografie

Anne van Mourik is als promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies. Ze doet onderzoek binnen het project Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation.

Haar onderzoeksproject heet Conflicting legacies of Hunger in Germany en gaat over herdenkingspraktijken rondom de hongeromstandigheden in Duitsland tijdens en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze analyseert de betekenis van de honger in onderwijsinstellingen en de erfgoedsector, door de tijd heen.
 

Daarnaast is Anne co-host van de Engelstalige podcastserie Niod Rewind. Samen met Thijs Bouwknegt interviewt ze historici en andere experts over de geschiedenis en studie van massaal geweld, oorlog en genocide. In 2019 maakte ze de podcast Het Ministerie van Verzet en in 2020 maakte ze, in samenwerking met Anne-Lise Bobeldijk en Thijs Bouwknegt, de Nederlandse podcastserie Onzekere Tijden.

Voor haar PhD werkte ze als onderzoeksassistent bij het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog Indonesië 1945-1950, als onderzoeker bij de Faculteit Governance and Global Affairs aan de Universiteit Leiden en als onderzoeksassistent bij het onderzoek naar de rol van het Nederlandse Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 2013 voltooide ze de masterstudies Geschiedenis van internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en Media & Oorlog- en Genocidestudies aan de Deakin University in Melbourne.
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag