Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Dr. Annika Schmeding

Biografie

Annika Schmeding is cultureel antropoloog en senior onderzoeker binnen het Nederland en Afghanistan programma. Haar onderzoek, meest recentelijk als fellow aan de Harvard Society of Fellows, richt zich op saamhorigheid en gemeenschapsvorming in (post)conflictsituaties, religieuze civil society en noties van vertegenwoordiging en leiderschap onder minderheidsgroepen.

De afgelopen tien jaar heeft Schmeding gewerkt, gereisd en onderzoek gedaan in Afghanistan en de bredere regio (waaronder Pakistan, Iran, Turkije en Syrië). Naast langdurig academisch onderzoek varieert haar professionele ervaring van onderzoek voor particuliere bedrijven, NGO's en nationale overheden tot getuigenissen van deskundigen in internationale rechtszaken.

In 2020 promoveerde ze in de antropologie aan de Universiteit van Boston. Ze heeft een MA in Midden-Oosterse Gebiedsstudies van de Universiteit Leiden in Nederland (2014) en een BA in Sociale en Culturele Antropologie, Politicologie en Vergelijkende Literatuur van de Freie Universität Berlin/Duitsland (2011). Eerder studeerde ze ook aan het National Institute of Pakistan Studies aan de Quaid-I-Azam University Islamabad/Pakistan (2009/2010) en was ze fellow aan het IIAS/International Institute for Asian Studies (2015).

Voor haar proefschrift en binnenkort te verschijnen boek ("Sufi Civilities: Religious Authority and Political Change in Afghanistan") onderzocht Schmeding de dynamiek van dood, vernieuwing en gemeenschap door zich te richten op veranderingen in religieuze civil society aan de hand van soefigemeenschappen. Ze verbleef vijfentwintig maanden (tussen 2016 en 2022) in Kabul en Herat om etnografisch veldonderzoek te doen en interviews af te nemen in vijf stedelijke soefigemeenschappen. Hier onderzocht ze hoe de noodzaak om zich aan te passen aan de omstandigheden van een omgeving van oorlog en ideologische animositeit de context veranderde waarin religieus gezag werd gelegitimeerd.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag