Ga direct naar: Inhoud

Dr. Dat M. Nguyen

Biografie

Dr. Dat M. Nguyen is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij behaalde een PhD in Socioculturele Antropologie aan Boston University. Zijn onderzoek is gericht op religie, ethiek, zorg en oorlogstrauma in naoorloogs, laatsocialistisch Vietnam. Bij het NIOD draagt hij bij aan het project Bones of Contention: Technologies of Identification and the Politics of Reconciliation in Vietnam, geleid door Dr. Tam Ngo. In zijn werk onderzoekt hij de raakvlakken tusen religie en de herdenking van gesneuvelde en vermiste soldaten in het zuiden van Vietnam. Zijn onderzoek brengt in kaart hoe religieuze sleutelfiguren en instellingen vorm geven aan het discours en de praktijken rondom naoorlogse herdenking en verzoening.

Dr. Nguyen schrijft momenteel aan een boek met als werktitel Crafting a Buddhist Public: Urban Buddhism and Youth Aspirations in Late-Socialist Vietnam. Het boek onderzoekt de recente toename van boeddhistische educatieprogramma’s gericht op jongeren in Ho Chi Minh City, en hoe dit zich verhoudt tot het openbare leven in de stad. Hij werpt hiermee een licht op de complexe verhoudingen tussen boeddhisme en marktsocialisme, evenals de rol van jongeren bij de transformatie van het stedelijk boeddhisme in Vietnam. Een deel van zijn bevindingen is gepubliceerd in de Journal of Vietnamese Studies (2020) en de Journal of Global Buddhism (nog te verschijnen).

Voortbouwend op zijn postdoctorale onderzoek is Dr. Nguyen ook bezig met een tweede boekproject, waarin hij het aanbod van medische, psychologische en spirituele zorg voor veteranen in naoorlogs Vietnam onderzoekt. Ook werkt hij met een international onderzoeksteam aan het opzetten van een vergelijkend onderzoek naar de impact van oorlog op het milieu, waaronder de effecten van Agent Orange op de levensomstandigheden van families en gemeenschappen, en recente internationale pogingen om plekken door heel Vietnam te zuiveren van dioxinevervuiling.

 

Aomi Mochida, MA

Aomi Mochida (1992) is als promovendus verbonden aan het NIOD en de afdeling Geschiedenis van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze behaalde haar BA in History and Political Studies summa cum laude aan het Colby-Sawyer College in de VS. In 2017 behaalde ze een MA, cum laude, in Historical Studies aan de Radboud Universiteit.

Haar promotieonderzoek richt zich op de dynamiek van plaatsgebonden WOII-herinneringen in Japan. Haar onderzoeksinteresses zijn onder andere WOII-erfgoed, publieksgeschiedenis, en herinneringscultuur, specifiek in relatie tot theater uit de Azië-Pacific-regio.

Tijdens haar masterstudie deed Aomi een onderzoeksstage aan het NIOD en nam deel aan een internationale zomercursus in Nanjing, China, over massageweld en de politiek van herinneren. Ze schreef haar masterscriptie over de historische ontwikkeling en de huidige toe-eigening van het Noborito Instituut, gerekend tot Japans WOII erfgoed.

Haar huidige, door het NWO gesubsidieerde promotieproject is een uitbreiding van haar vorige onderzoek en richt zich op de dynamiek van plaatsgebonden WOII herinneringen in Japan. De focus is op twee erfgoedplekken – Nagasaki (de plek van het atoombombardement) en Noborito (het beruchte wetenschapsinstituut). Het project gaat nader in op hoe, door het historische bestempelen van deze plekken als zowel herdekkingsplekken als toeristische attracties, verschillende belanghebbenden hebben geprobeerd een evenwicht te vinden tussen Japans slachtofferschap en agressie in een lokale, nationale en internationale context.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag