Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Dr. Lauren Gould

Biografie

Dr. Lauren Gould is universitair docent conflictstudies aan de Universiteit Utrecht en senior onderzoeker binnen het Nederland en Afghanistan programma. Aan de Universiteit Utrecht is ze projectleider van het programma 'Intimacies of Remote Warfare'; een evidence-based onderzoeksprogramma dat academische, publieke en beleidsdebatten informeert over de intieme realiteit van oorlogsvoering op afstand.

Gould onderzoekt hoe oorlogsvoering op afstand door geavanceerde militairen wordt gelegitimeerd, beoefend en betwist, en hoe het de schade aan burgers beïnvloedt en terugslageffecten veroorzaakt.

De afgelopen 5 jaar heeft ze onderzoek gedaan naar deze dynamiek in relatie tot de interventies op afstand van het US African Military Command in Oost-Afrika en de door de VS geleide oorlog op afstand tegen ISIS in Irak en Syrië. Hiervoor heeft ze veldonderzoek gedaan in Oeganda, Zuid-Soedan en Irak. Haar meest recente werk - in het kader van het 'Realities of Algorithmic Warfare' programma - onderzoekt hoe autonome wapensystemen het volgende niveau van afstandsvoering in de oorlogsvoering van de 21e eeuw mogelijk maken. Vanuit het perspectief van conflict- en kritische veiligheidsstudies is het haar doel om het veranderende karakter en de aard van oorlogsvoering in de 21e eeuw te conceptualiseren.

Lauren publiceert haar onderzoeksbevindingen op grote schaal, niet alleen in academische tijdschriften en boeken, maar ook in opiniestukken, diepgaande rapporten, podcasts en op verschillende mediakanalen. Zie hieronder voor een selectie.

Tot slot leidt ze een consortium van partners uit het maatschappelijk middenveld dat samenwerkt met het Nederlandse Ministerie van Defensie om hun beleid op het gebied van transparantie en verantwoording van burgerschade te verbeteren en zit ze in het bestuur van de Nuhanovic Foundation: Centrum voor Oorlogsherstel.

Gould studeerde Sociale Psychologie (BA Cum Laude, 2006) en Conflict Studies en Mensenrechten (MA Cum Laude, 2007) aan de Universiteit Utrecht. In maart 2016 voltooide ze haar PhD over internationale strafrechtshandhaving en het besturen van het Noord-Oegandese conflict. Ze heeft gedoceerd in de opleiding Conflictstudies aan de Universiteit Utrecht, het University College of Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag