Ga direct naar: Inhoud

Klaas Stutje, PhD

Biografie

Sinds November 2019 is Klaas Stutje als historicus betrokken bij het NIOD-project PPROCE: Pilot Project Provenance Research on Objects of the Colonial Era. In dit project, dat een samenwerking is tussen het NIOD, het Rijksmuseum Amsterdam en het Nationaal Museum voor Wereldculturen, verricht Stutje herkomstonderzoek naar een grote selectie museumobjecten uit koloniaal Indonesië. Uiteindelijk moet het project leiden tot methodologische aanbevelingen voor dergelijk onderzoek, waarin contact met Indonesische partners van groot belang is. Ook in eerdere onderzoeksprojecten verdiepte Stutje zich in de geschiedenis van Nederlands imperialisme en koloniaal Indonesië. Dit leidde onder meer tot de publicatie van een boek in 2019.

Het boek Campaigning in Europe for a Free Indonesia, dat in 2019 bij NIAS Press verscheen, kwam voort uit promotieonderzoek bij de Universiteit van Amsterdam. In dit onderzoek bestudeerde Stutje de geschiedenis van Indonesisch nationalisme en antikolonialisme, met een bijzondere nadruk op het internationale netwerk van jonge Indonesische activisten in Europa. Het leidde tot diverse publicaties, waaronder het meest recente artikel ‘Herald of a Failed Revolt: Mohammad Hatta in Brussels, 1927’ in The League Against Imperialism, Lives and Afterlives (LUP 2020).

Van 2016 tot 2019 was Stutje postdoc onderzoeker bij het IISG in een project over werkkampen en gevangenenarbeid in koloniaal Indonesië. Dit resulteerde onder meer in een artikel over de strafgevangenis Nusakambangan in de International Review of Social History (Vol. 64, 2019). 

Andere onderzoeksgebieden zijn de geschiedenis van Indonesisch communisme en Nederlandse migratiegeschiedenis.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag