Ga direct naar: Inhoud

prof. dr. Ralf Futselaar

Biografie

Ik ben als onderzoeker verbonden aan het NIOD en daarnaast hoogleraar Sociale geschiedenis van oorlog, massaal geweld en genocide aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Momenteel werk ik aan een NIOD-onderzoek naar de geschiedenis van instellingen voor psychiatrische patienten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast hou ik mij bezig met toepassing van methoden uit de computationele taalkunde bij historisch onderzoek. In samenwerking met Erasmus Medisch Centrum werk ik aan een grootschalig onderzoek naar de gezondheid op lange en korte termijn van mensen die tijdens de oorlogsjaren geboren zijn.

Ik ben opgeleid als economisch en sociaal historicus en het grootste deel van mijn werk heeft dan ook betrekking op het dagelijks leven van min of meer gewone mensen in ongewone omstandigheden.

Omdat die ongewone omstandigheden vaak ook bijzonder ongezonde omstandigheden waren, ben ik in toenemende mate geinteresseerd geraakt in medische geschiedenis. Dit heeft tot publicaties geleid over onder meer tuberculose in naoorlogs Japan, de behandeling van oorlogstrauma's in Denemarken en Noorwegen, en de geschiedenis van de Nederlandse psychiatrie.

Door mijn achtergrond en onderzoeksonderwerpen ben ik zeer geinteresseerd in kwantitatieve methodes. Dat geldt zowel voor onderzoek op basis van traditionele numerieke variabelen, zoals sterftecijfers, als voor onderzoek naar grote textbestanden.

Naast mijn onderzoekswerk heb ik veel tijd mogen besteden aan het geven en ontwikkelen van onderwijs, aan onder meer de Universiteit Utrecht, de Kwansei Gakuin Universiteit in Japan en recentelijk de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Ma13:30 - 16:30 u
  • Di - Vr10:00 - 16:30 u