Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Prof. dr. Ralf Futselaar

Biografie

Ralf Futselaar is als onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies Daarnaast is hij hoogleraar Sociale geschiedenis van oorlog, massaal geweld en genocide aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Momenteel werkt hij aan een NIOD-onderzoek naar de geschiedenis van instellingen voor psychiatrische patienten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast houdt hij zich bezig met toepassing van methoden uit de computationele taalkunde bij historisch onderzoek. In samenwerking met Erasmus Medisch Centrum werkt hij aan een grootschalig onderzoek naar de gezondheid op lange en korte termijn van mensen die tijdens de oorlogsjaren geboren zijn.

Ralf Futselaar is opgeleid als economisch en sociaal historicus en het grootste deel van zijn werk heeft dan ook betrekking op het dagelijks leven van min of meer gewone mensen in ongewone omstandigheden.

Omdat die ongewone omstandigheden vaak ook bijzonder ongezonde omstandigheden waren, is hij in toenemende mate geinteresseerd geraakt in medische geschiedenis. Dit heeft tot publicaties geleid over onder meer tuberculose in naoorlogs Japan, de behandeling van oorlogstrauma's in Denemarken en Noorwegen, en de geschiedenis van de Nederlandse psychiatrie.

Door zijn achtergrond en onderzoeksonderwerpen is hij zeer geinteresseerd in kwantitatieve methodes. Dat geldt zowel voor onderzoek op basis van traditionele numerieke variabelen, zoals sterftecijfers, als voor onderzoek naar grote textbestanden.

Naast zijn onderzoekswerk heeft hij veel tijd mogen besteden aan het geven en ontwikkelen van onderwijs, aan onder meer de Universiteit Utrecht, de Kwansei Gakuin Universiteit in Japan en recentelijk de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag