Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Rowie Rensink, MSc

Biografie

Rowie Rensink is onderzoeker bij het programma ‘Nederland en Afghanistan 2001-2021’. Ze richt zich vooral op vraagstukken omtrent legitimiteit, legaliteit, verantwoordelijkheid en accountability. Ook de analyse van nationale besluitvormingsprocessen raakt aan haar onderzoeksterrein.

Voordat ze bij het programma aantrad, werkte Rensink als onderzoeker bij de parlementaire commissie die het non-lethal assistance programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht, in het kader waarvan tussen 2015 en 2018 verscheidene Syrische gewapende groeperingen werden gesteund.

Tot 2020 werkte ze voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, op VN en mensenrechten gerelateerde dossiers. Daarnaast was ze bij verscheidene onderzoeksprojecten betrokken – waaronder de totstandkoming van ‘De Syrische Goelag’, een werk van prof. dr. Uğur Ümit Üngör en Jaber Baker – en schreef ze beleidsnota’s over de VN architectuur voor vredesopbouw.

Haar eigen onderzoek richt zich op (de interpretatie van) mandaten van VN-onderzoeks- en bewijsvergaringsmechanismen in Syrië en Irak. Ook is ze redacteur bij ZemZem: een populair-wetenschappelijk tijdschrift over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de islam.

Rensink studeerde Politicologie, Arabische Taal en Cultuur, Midden-Oostenstudies (Universiteit van Amsterdam) en International Crimes, Criminology and Conflict (VU Amsterdam).

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag