Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Dr. Thijs Bouwknegt

Biografie

Thijs Bouwknegt is historicus. Zijn onderzoek richt zich op de moderne en recente geschiedenis van massaal geweld ("mass atrocity violence"), de maatschappelijke omgang met massaal geweld ("transitional justice") en waarheidsvinding en stafrechtspleging inzake internationale misdrijven (genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven). Zijn regionale focus ligt buiten Europa (voornamelijk op Afrika). Bouwknegt werkt aan een boek (“Transitional History”) over de geschiedenis van transitional justice in Afrika, en hij verricht onderzoek naar de relatie tussen koloniaal- en postkoloniaal geweld en de longue durée van massaal geweld in Rwanda en het Grote Merengebied. Tevens is hij proceswaarnemer bij het Internationaal Strafhof (ICC), internationale straftribunalen en aanverwante strafprocessen wegens internationale misdrijven.

Dr. Thijs Bouwknegt maakt sinds 2011 deel uit van het kernteam Holocaust en Genocide Studies, het Transitional Justice Programma, en is als gastdocent en coördinator “Holocaust and Genocide Studies” verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Thijs Bouwknegt publiceerde onder andere over:

  • massaal geweld in Rwanda, Liberia, Sierra Leone, DR Congo, Oeganda, Tsjaad, Ethiopië, Mali, Cambodja, Syrië en Irak;
  • daders en daderschap;
  • kindsoldaten;
  • internationaal strafrechtelijk onderzoek;
  • universal jurisdiction in Europa en Afrika.


Thijs Bouwknegt werkte tussen 2002 en 2011 als internationale journalist (Radio Netherlands Worldwide; International Justice Tribune; France24;) en als onderzoeker bij Amnesty International (West-Afrika), het Internationaal Strafhof (Soedan en Oeganda) en het Rwanda-Tribunaal van de Verenigde Naties.

Thijs Bouwknegt was proceswaarnemer en correspondent bij oorlog- en genocideprocessen bij de internationale tribunalen voor het voormalig Joegoslavië (ICTY), Rwanda (ICTR), Sierra Leone (SCSL), Cambodja (ECCC), Libanon (STL) en Kosovo (KSC), het Internationaal Strafhof (ICC), en in Bosnië, Rwanda en Congo.
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag