Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Laurien Vastenhout ontvangt Veni-beurs voor onderzoek naar ‘gemengde huwelijken’

Gepubliceerd op 03 augustus 2023
NIOD-onderzoeker Laurien Vastenhout heeft de prestigieuze NWO Veni-beurs ontvangen voor haar onderzoek naar ‘gemengde’ huwelijken tussen Joodse en niet-Joodse echtgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De beurs stelt haar in staat om haar onderzoek de komende drie jaar door te ontwikkelen.

‘Gemengde huwelijken’

In het project ‘Gemengd-gehuwden en hun families: overleven tijdens oorlog, bezetting en genocide’ onderzoekt Vastenhout ‘gemengde huwelijken’ tussen Joodse en niet-Joodse echtgenoten in West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze bestudeert de manieren waarop de ‘gemengd gehuwden’ in bezette landen met hun status omgingen en welke overlevingsstrategieën zij ontwikkelden. Daarbij onderzoekt ze onder andere de rol van familienetwerken van de gehuwden in hun zoektocht naar vrijheid.

‘Gemengd gehuwden’ en hun families worden in tijden van bezetting, oorlog en genocide vaak als een bedreiging voor stabiele en homogene samenlevingen gezien. Met het onderzoek naar de gemengde huwelijken tijdens de Tweede Wereldoorlog biedt dit project een nieuw perspectief op verwantschap en familienetwerken tijdens crises.

Over de Veni-beurs

Dit jaar kende NWO de Veni-beurs toe aan 188 veelbelovende onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap.  De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs voor onderzoekers die recent gepromoveerd zijn.

De projecten die financiering ontvangen richten zich dan ook op de meest uiteenlopende onderwerpen: van rivierdelta’s op Mars tot toekomstbestendige huisartsenzorg en van de kruistochten van Lodewijk IX tot vliegende robots voor het onderhoud van offshore windturbines. Lees hier meer over de beurs en over de laureaten van dit jaar.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag