Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Podcast De Verdwenen Collectie-Heppner

Gepubliceerd op 31 mei 2024
Als onderdeel van de tentoonstelling 'Beroofd' verschijnt er een podcast-reeks over de collectie-Heppner, een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier en Eelke Muller, senior onderzoeker bij het Expertisecentrum Restitutie van het NIOD.

Tentoonstelling

De podcast is onderdeel van de tentoonstelling Beroofd, die tot en met 27 oktober te zien is in het Joods Museum én het Nationaal Holocaustmuseum. De dubbeltentoonstelling gaat over het verlies van Joods cultuurbezit in Nederland. Acht persoonlijke verhalen maken invoelbaar wat de roof van culturele eigendommen onder onmenselijke omstandigheden betekent. Want voorwerpen zijn meer dan materie. Ze weerspiegelen je identiteit en hebben emotioneel betekenis. 

Podcast

De podcast De verdwenen collectie-Heppner is een zoektocht naar gerechtigheid. De Duits-Joodse kunsthandelaar en kunsthistoricus Albert Heppner en zijn vrouw Irene Marianne Heppner-Krämer vluchtten in het voorjaar van 1933 vanuit Berlijn naar Nederland. Heppner besloot de kunsthandel die hij in Berlijn had weer op te zetten in Amsterdam. Daarnaast gaf hij rondleidingen in verschillende musea, met name in het Rijksmuseum. Na het binnenvallen van de Duitse troepen in Nederland op 10 mei 1940 probeerde het gezin tevergeefs te vluchten. Niet veel later confisqueerde de Duitse roofinstelling Dienststelle Mühlmann een deel van de kunstwerken van Heppner -  hun zevenjarige zoon Max was erbij en zag het gebeuren.

Beluister de podcast in je favoriete podcast-platform, of beluister hier de podcast.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag