Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Publieke verklaring als reactie op de petitie 'UvA Support for Palestine, End Occupation'

Gepubliceerd op 20 oktober 2023
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies volgt de ontwikkelingen rond de oorlog tussen Israël en Hamas met grote bezorgdheid en betrokkenheid. Het catastrofale geweld raakt ons allen diep en we bezien het met afschuw en verbijstering.

Het NIOD is een van de weinige instituten in Europa met een specifiek onderzoeksprogramma op het gebied van Holocaust- en Genocidestudies. We doen niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar geven ook universitair onderwijs, documenteren massaal geweld en organiseren publieksevenementen over uiteenlopende onderwerpen.

Onlangs werden het NIOD en de masteropleiding Holocaust- en Genocidestudies genoemd in de petitie 'UvA Support for Palestine, End Occupation'- zie de berichtgeving hierover in Het Parool. In reactie hierop willen we benadrukken dat het bestuderen van het geweld in Israël/Palestina, net als bij vele andere uitingen van massaal geweld in heden en verleden, in politiek, ethisch en emotioneel opzicht een complexe opgave is. Wetenschappelijke integriteit, kritisch denken, academische vrijheid en ruimte voor multiperspectiviteit zijn daarom – ook nu - de kern van onze focus en missie. (zie: onze verklaring over academische vrijheid)

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag