Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

UvA laat eigen koloniale verleden onderzoeken door het NIOD

Gepubliceerd op 02 juli 2024
De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat haar eigen koloniale en slavernijverleden onderzoeken en heeft het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Het vooronderzoek gaat 1 september 2024 van start.

Het onderzoekstraject bestaat uit twee delen. In een vooronderzoek stelt het NIOD de definitieve onderzoeksopdracht op, waarin verschillende domeinen van onderzoek worden verduidelijkt en bronnen en methodieken in kaart worden gebracht. In dat kader wordt geïnventariseerd welke collecties, archieven en gebouwen moeten worden onderzocht. Centraal staat de vraag hoe je de plek van de Universiteit in het koloniale systeem zou kunnen onderzoeken, als opleidingsplek, kennisinstituut en als legitimerende instelling. 

Het vooronderzoek neemt zes maanden in beslag en legt de basis voor het uiteindelijke hoofdonderzoek. Bij het hoofdonderzoek wordt een maatschappelijke én een wetenschappelijke adviescommissie ingericht waarin ook UvA-experts worden betrokken. Het zal naar verwachting enkele jaren duren voordat het hoofdonderzoek is afgerond. 

Historische achtergrond

De UvA, opgericht door welvarende Amsterdamse burgers in 1632 als het Athenaeum Illustre, heeft een lange geschiedenis met het Nederlandse koloniale verleden. Die geschiedenis is onder andere terug te vinden in de verschillende UvA-panden met een koloniale geschiedenis, zoals het Oost-Indisch Huis, en in de collecties die in de loop van de geschiedenis door de UvA zijn verzameld en verkregen.  

Machiel Keestra, Central Diversity Officer van de UvA, nam het initiatief voor het onderzoek: ‘Alleen al vanwege onze maatschappelijke betrokkenheid is het belangrijk dat wij als Amsterdamse universiteit ons koloniale- en slavernijverleden in kaart brengen en daarover rekenschap afleggen. Het kennen van onze eigen geschiedenis is een belangrijke aanvulling op de verschillende dekolonisatieprojecten die al aan de universiteit lopen. Daarbij kijken wij ook kritisch naar onszelf als onderzoeks- en onderwijsinstelling, wat verder zal bijdragen aan een meer diverse en inclusieve universiteit’.

Het NIOD

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is als nationaal en internationaal kenniscentrum voor multidisciplinair onderzoek gespecialiseerd in het verloop, de aard en de nasleepp van verschillende vormen van oorlog, genocide, onderdrukking en andere vormen van massaal geweld. Tegenwoordig is het werkterrein van het NIOD breder en minder eurocentrisch. Actuele onderzoeksthema's zijn naast de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust onder meer daderstudies, ontheemding, herinnering en rechtsherstel.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag