Ga direct naar: Inhoud
-
Nationale Holocaust Herdenking 2021 bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark. Foto Dirk P.H. Spits.

Holocaust Memorial Day

Op Holocaust Memorial Day worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Deze herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen en vindt sindsdien jaarlijks plaats op 27 januari.

Het ontstaan van Holocaust Memorial Day

Op 1 november 2005 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie 60/7 aan. Hiermee riep ze 27 januari, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, uit tot internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust. Ook spoorde ze lidstaten aan om educatieve programma’s voor jongeren te ontwikkelen zodat de Holocaust niet wordt vergeten en genocide in de toekomst voorkomen wordt. 

De Algemene Vergadering veroordeelde in de resolutie ‘zonder voorbehoud alle uitingen van religieuze intolerantie, opruiing, intimidatie of geweld tegen personen of gemeenschappen op basis van etnische afkomst of religieuze overtuiging, waar deze zich ook voordoen’. 

27 januari 1945: Bevrijding van Auschwitz  

Op 27 januari 1945 werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootste in zijn soort. De Nazi’s vermoordden in dit kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti. 

Vanuit Nederland werden tijdens de oorlog bijna 60.000 Nederlandse Joden en 245 Roma en Sinti naar Auschwitz gedeporteerd. De meesten werden direct na aankomst in de gaskamers vermoord. 

‘Nooit Meer Auschwitz’ Lezing

Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing. Lees meer over de herdenking van de bevrijding van Auschwitz op de site van het Nederlands Auschwitz Comité. 

Activiteiten rond Holocaust Memorial Day

Elk jaar worden op en rond Holocaust Memorial Day wereldwijd activiteiten georganiseerd om de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden te herdenken en te leren over discriminatie, uitsluiting, vervolging en massamoord. 

Ook in Nederland vinden rond 27 januari diverse activiteiten plaats, waarvan de Nationale Holocaust Herdenking de bekendste is. Deze herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam wordt jaarlijks gehouden op de laatste zondag in januari. 

Bekijk voor meer informatie over Holocaust Memorial Day, herdenkingsactiviteiten en/of educatief aanbod de websites van de volgende organisaties:

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag