Ga direct naar: Inhoud
-
Collectie NIOD - Beeldbank WO2, nummer 96828
Projecten

De papieren getuigen van roof en ontrechting

Een nadere toegang op het archief Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg
In het archief van de roofinstelling Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) is tot in detail opgetekend hoe tienduizenden inboedels zijn geroofd van Joodse inwoners van Nederland. Met behulp van ‘crowdsourcing’ zal op dit archief een verbeterde toegang worden gerealiseerd.

De roofinstelling Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) was nauw betrokken bij het inventariseren en weghalen van de huisraad van Joodse inwoners. Vrijwel iedere Joodse vervolgde werd erdoor getroffen en vele omstanders waren  getuige van het weghalen van de huisraad uit woningen waarvan de inwoners veelal waren gedeporteerd. Het leeghalen van de huizen kwam in de volksmond bekend te staan met het woord 'Pulsen'. In het archief van de ERR bevinden zich lijsten van ontruimde woningen en duizenden formulieren waarop gegevens over de inboedels en de ontruimingen zijn aangetekend. NIOD en NOB werken in dit project samen om door middel van ‘crowdsourcing’ de toegankelijkheid van dit archief te verbeteren.

Helpt u mee bij het gedetailleerd in kaart brengen van deze unieke bron? Meld u dan aan via papierengetuigen@niod.knaw.nl.

Financier: Mondriaan Fonds

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag