Ga direct naar: Inhoud
-
Medische keuring van jonge Luxemburgers voor militaire dienst, mogelijk Esch, datum onbekend" (ANLux, Collection de photographies en relation avec la Seconde Guerre mondiale)
Projecten

De transnationale ervaring van de buitenlandse soldaat in het nazi-leger

Een biografische studie van dienstplichtigen en vrijwilligers uit de BeNeLux en hun militaire en individuele ervaringen in WOII (TransWarSoldierWWII).
In het kader van de Marie Skłodowska-Curie Actions, gefinancierd door de Europese Commissie, richt dit onderzoek zich op het blootleggen van de redenen waaarom niet-Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de Duitsers vochten. Het doel is om hun betrokkenheid bij de oorlog en de complexiteit eromheen te begrijpen. Historische gegevens laten zien dat meer dan 2 miljoen mensen uit verschillende bezette gebieden, oorlogsgebieden en zelfs neutrale landen dienden in de Duitse nazi-strijdkrachten - de Wehrmacht en de Waffen-SS, of SS.

The TransWarSoldierWWII project will focus on soldiers originating from the Benelux region (Belgium, Netherlands, and Luxembourg) to explore the European wartime experience from a fresh perspective. This study seeks to uncover the unique experiences of soldiers from this region, shedding light on the European wartime narrative from an unconventional angle. The research aims to deepen our understanding of the personal biographies of foreign soldiers during WWII, examining their stories from a transnational viewpoint. This approach is intended to stimulate academic and public discourse about the involvement of non-German soldiers in the war, fostering a comprehensive and critical analysis that transcends nation-state narratives.

Het TransWarSoldierWII-project richt zich op soldaten uit de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) om de Europese oorlogservaring vanuit een nieuw perspectief te onderzoeken. De studie probeert de unieke ervaringen van soldaten uit deze regio bloot te leggen en werpt daarmee licht op het Europese oorlogsverhaal vanuit een onconventionele invalshoek. Het onderzoek heeft als doel ons begrip van de persoonlijke biografieën van buitenlandse soldaten tijdens WOII te verdiepen, en vanuit een transnationaal perspectief te onderzoeken. Het hoopt daarmee het academische en publieke debat over de betrokkenheid van niet-Duitse soldaten in de oorlog te stimuleren, en een alomvattende en kritische analyse aan te voeren die de verhalen van natiestaten overstijgt.

Het project maakt gebruik van persoonlijke documenten en hanteert een transnationale aanpak om de militaire ervaringen van Europeanen over de grenzen heen te onderzoeken. 

Het project loopt tot augustus 2025.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag