Ga direct naar: Inhoud
-
Kabul, Afghanistan. Foto: Mohammad Husaini / Unsplash
Projecten

NIOD-NIMH onderzoek ‘Nederland en Afghanistan 2001-2021’

‘Nederland en Afghanistan 2001-2021’ is een onafhankelijke, historisch-wetenschappelijke analyse van de Nederlandse militaire inzet, diplomatieke activiteiten en non-gouvernementele betrokkenheid in Afghanistan tussen 2001 en 2021. Het onderzoeksprogramma wordt gezamenlijk uitgevoerd door het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, in opdracht van de Nederlands regering.

Het onderzoeksprogramma

‘Nederland en Afghanistan 2001-2021’ is de eerste Nederlandse overkoepelende, historisch-wetenschappelijke studie over dit thema.

In het onderzoeksprogramma wordt de rol van Nederland in de context van een internationale oorlogssituatie bestudeerd: waarom was Nederland actief in Afghanistan, op welke manier zijn politieke en militaire beslissingen genomen, waarom zijn bepaalde keuzes wel of niet gemaakt, hoe werden deze gelegitimeerd en welke impact en gevolgen had dit voor Afghanistan en Nederland.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek beoogt op grond van wetenschappelijk bronnenonderzoek duidelijkheid te scheppen over de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan en de context hiervan te reconstrueren en te interpreteren. In de onderzoeksopdracht is dit verder uiteengezet.

Het onderzoek is bedoeld om een inzichtelijk beeld van deze periode te schetsen. De loop van gebeurtenissen in het algemeen en de effecten van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan in het bijzonder wordt geanalyseerd. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek betreft de Nederlandse militaire missies ter plaatse. De onderzoekers bestuderen de politiek-internationale context en doen dat vanuit Afghaanse, internationale en Nederlandse perspectieven.

Resultaten

‘Nederland en Afghanistan 2001-2021’ bestaat uit negen deelstudies en zal resulteren in een slotwerk in de vorm van een boek. Hierin worden de eindresultaten van het onderzoek gebundeld om inzicht te geven in de interventie door de internationale coalitie, de context en consequenties ervan, en de rol van Nederland daarin.

De onderzoekers bestuderen een grote hoeveelheid primaire bronnen om te komen tot een reconstructie van de aanleidingen voor en gebeurtenissen tijdens de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Daarnaast bestuderen ze de literatuur en verzamelen ze informatie bij een grote groep betrokkenen, waaronder Afghanen, veteranen, beleidsmakers en burgermedewerkers, om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te kunnen analyseren.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op NederlandAfghanistan.org

Team

NIOD
Martijn Eickhoff, Uğur Ümit Üngör, Thijs Bouwknegt, Claire Boost, Linde Arentze, Rowie Rensink, Lema Salah, Annika Schmeding, Lauren Gould

NIMH
Erwin van Loo, Ismail Boutaleb, Arthur ten Cate, Hanneke Takken, Caroline Schoofs, Sven Maaskant , Quirijn van de Vegt, Azarja Harmanny, Wietse Stam, Martin Hoekstra

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag