Ga direct naar: Inhoud
-
Projecten

NIOD Rewind Podcast

In de Engelstalige NIOD Rewind podcast on war & violence interviewt Anne van Mourik historici over de geschiedenis van massaal geweld, genocide en oorlog. Elke paar weken verschijnt een nieuwe aflevering. Wat zijn de belangrijkste kwesties en nieuwe inzichten? Hoe verhoudt de geschiedenis van geweld zich tot het huidige debat? De NIOD Rewind podcast gaat in op vernieuwend onderzoek, interessante methoden en nieuwe publicaties. Alle afleveringen zijn te beluisteren via ons Soundcloud account of in je favoriete podcast platform. 

Nieuw: aflevering 36

In de nieuwste aflevering spreekt Anne van Mourik met Clara Dijkstra (Cambridge University), en Carlijn Keijzer, Afke Berger en Milan van Lange (NIOD) over de vraag: hoe gebruik je ego-documenten in onderzoek naar oorlog en geweld? De term egodocumenten heeft betrekking op het domein van het individu en omvat zowel de mensen die deze persoonlijke documenten maken als de inhoud die ze documenteren. Bovendien hebben egodocumenten als historische bronnen veel te bieden buiten het perspectief van het individu. Deze aflevering gaat in op een onderwerp dat centraal staat in het NIOD: het ingewikkelde verband tussen egodocumenten en onderzoek, en bespreekt enkele van de (on)mogelijkheden, valkuilen en kansen van het gebruik van zulke bronnen bij het documenteren en bestuderen van de oorlogsgeschiedenis. Beluister hieronder de aflevering, of ga naar je favoriete podcastplatform. 

Meer weten? 

Wil je meer weten over ego-documenten in onderzoek naar oorlog en geweld? Onderstaande literatuur helpt je verder. 

  • Martyn Lyons, ‘Writing Upwards: How the Weak Wrote to the Powerful’, Journal of Social History 49 (2015) 317-330
  • Penny van Toorn, Writing Never Arrives Naked. Early Aboriginal cultures of writing in Australia (Canberra, 2006)
  • Gerben Zaagsma, ‘Digital History and the Politics of Digitization’, Digital Scholarship in the Humanities 38/2 (2023) 830–851
  • Overview blogs on the project ‘First-hand Accounts of War: War Letters (1935-1950) from NIOD Digitised 
  • Exhibition on Holocaust Letters by The Wiener Holocaust Library 
-
Van links naar rechts: Clara Dijkstra, Afke Berger, Carlijn Keijzer, Milan van Lange en Anne van Mourik tonen egodocumenten tijdens een discussie over de relevantie ervan in historisch onderzoek.

Inspiratie nodig voor een volgende aflevering? Bekijk een aantal van onze favorieten:

 

Overzicht alle afleveringen


De NIOD Rewind podcast is sinds 2019 in de lucht en is opgericht door Anne van Mourik en Thijs Bouwknegt. Bekijk hieronder het overzicht van alle afleveringen. 

Seizoen 5 NIOD Rewind Podcast

Seizoen 4 NIOD Rewind Podcast

Seizoen 3 NIOD Rewind Podcast

Seizoen 2 NIOD Rewind Podcast

Seizoen 1 NIOD Rewind Podcast

Speciale reeks: Onzekere Tijden

In deze speciale reeks van de NIOD Rewind podcast gaan onderzoekers van het NIOD in op de coronacrisis en de onzekere tijden die dit met zich mee bracht. Hoe ervaren zij de crisis zelf? En hoe analyseren zij, vanuit het perspectief van hun onderzoek, de gebeurtenissen in de samenleving? Een podcast door: Anne van Mourik, Thijs Bouwknegt en Anne-Lise Bobeldijk. 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag