Ga direct naar: Inhoud
-
Projecten

NIOD Rewind Podcast

In de Engelstalige NIOD Rewind podcast on war & violence interviewt Anne van Mourik historici over de geschiedenis van massaal geweld, genocide en oorlog. Elke paar weken verschijnt een nieuwe aflevering. Wat zijn de belangrijkste kwesties en nieuwe inzichten? Hoe verhoudt de geschiedenis van geweld zich tot het huidige debat? De NIOD Rewind podcast gaat in op vernieuwend onderzoek, interessante methoden en nieuwe publicaties. Alle afleveringen zijn te beluisteren via ons Soundcloud account of in je favoriete podcast platform. 

Nieuw: aflevering 38

Waarom stierven er tijdens de Tweede Wereldoorlog relatief veel psychiatrische patiënten in Nederlandse psychiatrische instellingen? Anne van Mourik interviewt Eveline Buchheim (NIOD) en Ralf Futselaar (NIOD en Erasmus Universiteit Rotterdam) over hun boek 'Uit Zorg Verdreven'. In Nazi-Duitsland werden psychiatrische patiënten gedood als onderdeel van het 'euthanasieprogramma' van het regime, dat erop gericht was om individuen die genetisch en economisch als 'ongewenst' werden beschouwd uit te roeien. Heeft deze nationaalsocialistische ideologie ook bijgedragen aan de oversterfte onder de Nederlandse psychiatrische populatie? En hoe was het leven voor patiënten en personeel in psychiatrische instellingen tijdens de oorlog?

 

Meer weten?

Wil je meer weten over psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees hier meer over het 'Over zorg verdreven', het boek dat Eveline Buchheim en Ralf Futselaar schreven.

-
Anne van Mourik interviewt Eveline Buchheim en Ralf Futselaar in het archief van psychiatrische instelling Dennenoord (Zuidlaren)

Inspiratie nodig voor een volgende aflevering? Bekijk een aantal van onze favorieten:

 

Overzicht alle afleveringen


De NIOD Rewind podcast is sinds 2019 in de lucht en is opgericht door Anne van Mourik en Thijs Bouwknegt. Bekijk hieronder het overzicht van alle afleveringen. 

Seizoen 5 NIOD Rewind Podcast

Seizoen 4 NIOD Rewind Podcast

Seizoen 3 NIOD Rewind Podcast

Seizoen 2 NIOD Rewind Podcast

Seizoen 1 NIOD Rewind Podcast

Speciale reeks: Onzekere Tijden

In deze speciale reeks van de NIOD Rewind podcast gaan onderzoekers van het NIOD in op de coronacrisis en de onzekere tijden die dit met zich mee bracht. Hoe ervaren zij de crisis zelf? En hoe analyseren zij, vanuit het perspectief van hun onderzoek, de gebeurtenissen in de samenleving? Een speciale reeks door: Anne van Mourik, Thijs Bouwknegt en Anne-Lise Bobeldijk. 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag