Ga direct naar: Inhoud
-
Anti-apartheid activist Debo​ra Marakalala bij de 'Free Mandela' bijeenkomst, Durban, Zuid-Afrika, 15 December, 1985. gefotografeerd door Gille de Vlieg
Projecten

Women, Photography and Resistance in Transnational Perspective

Kylie Thomas, Marie Sklodowska-Curie Research Fellow, 2019-2021
In dit project wordt onderzoek gedaan naar vrouwelijke fotografen die deel uitmaakten van verzetsbewegingen en die hun werk gebruikten om repressieve regimes aan de kaak te stellen. Hoewel het belang van dergelijke activistische bewegingen algemeen wordt erkend, wordt de rol van vrouwelijke fotografen nog steeds gemarginaliseerd en onvoldoende onderzocht. Dit project draait om het leven en werk van de vrouwen die deel uitmaakten van de Nederlandse verzetsbeweging De Ondergedoken Camera, en van de vrouwen die lid waren van het fotocollectief Afrapix, dat in actie was tegen de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek.

Over het project: 

Met dit onderzoek wordt de aandacht gevestigd op de wijze waarop individuele vrouwelijke fotografen (in Europa ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid) zowel repressieve overheden als patriarchale structuren uitdaagden, ondanks het feit dat ze daarbij zelf grote risico’s liepen. Het project heeft als doel gedetailleerde analyses te geven van het leven en werk van enkele van de belangrijkste vrouwelijke fotografen van de afgelopen eeuw. Het is de bedoeling hiermee het academische en openbare debat over vrouwen en verzet in internationaal perspectief aan te zwengelen.

In het kader van het project wordt een aantal wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, een online tentoonstelling georganiseerd en een speciale uitgave over fotografie en verzet gemaakt, waarin wordt onderzocht hoe vrouwelijke en non-binaire fotografen en visuele activisten gebruik hebben gemaakt van het medium fotografie ter ondersteuning van de feministische, LGBTQ+- en antiracistische strijd overal ter wereld.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van H2020-EU.1.3.2. door middel van de Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship die is toegekend aan Kylie Thomas voor het project Fem-Resist. Nummer van de beursovereenkomst: 838864.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag