Ga direct naar: Inhoud
2023
Springer
, Cham, Switzerland

National-Socialist Archaeology in Europe and its Legacies

Deze bundel is gewijd aan nationaalsocialistische archeologie als een Europees fenomeen. Het analyseert de nationaalsocialistische pogingen om de archeologie van de Europese naties te denationaliseren door de vorming van Europese archeologie op raciale basis te bevorderen en af te dwingen.

De bundel laat zien hoe de nationaalsocialistische archeologie, die tot op zekere hoogte positief werd gewaardeerd als zeer innovatief, ook de positie en het werk van archeologen in de niet-bezette landen beïnvloedde en hoe ze er uiteindelijk niet in slaagde de nationale archeologieën van Europa te unificeren. Verder analyseert het de lange termijn impact van het nationaalsocialistische bewind op de ontwikkeling van de Europese archeologie. Hoe bleven de pogingen om een ​​verenigde Europese archeologie tot stand te brengen, hoewel dit decennialang niet publiekelijk werd besproken, na 1945 van invloed op netwerken, methoden van onderzoek, institutionele structuren of populaire representaties van het vroege verleden?

De bundel kent 28 hoofdstukken en de redactie bestaat uit Martijn Eickhoff (NIOD), Erwin Nuijten (NIOD), Katie Meheux (Institute of Archaeology Library, University College London) en  Daniel Modl (Universalmuseum Joanneum Graz).  Elk hoofdstuk behandelt een specifieke Europese natie of regio (zowel subnationaal als supranationaal) en is geschreven door een auteur met institutionele banden met het gebied. De structuur van het boek volgt de chronologie van de nationaalsocialistische expansie in Europa.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag