Ga direct naar: Inhoud

Heeft het NIOD informatie over de Jodenvervolging?

Deze pagina geeft een overzicht van archieven bij het NIOD met betrekking tot de Jodenvervolging. Via de website van het NIOD kan er online gezocht worden in de inventarissen van de archief-, bibliotheek- en beeldcollectie.

Externe bronnen

Wanneer u onderzoek doet naar joodse oorlogsslachtoffers is een goed startpunt de website Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland. Op deze website vindt u informatie over de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen in Nederland woonachtige Joden.

Een andere website waar namen van Joodse oorlogsslachtoffers uit heel Europa te vinden zijn is The Central Database of Shoah Victims' Names. Via deze database van Yad Vashem zijn vaak aanvullende gegevens te vinden over de slachtoffers (Page of Testimony).

De International Tracing Service te Arolsen (D) beschikt over een enorme database met gegevens over vervolgingsslachtoffers van de Nazi’s, voor een groot deel aangevuld met gescande documenten. U kunt via de website van Arolsen op naam zoeken in deze bestanden.

Tot slot is het raadzaam te informeren bij het Nationaal Archief, waar zich (sinds 2018) het archief van het Nederlandse Rode Kruis bevindt. Ook hier vindt u mogelijk  meer gegevens aangaande in de oorlog omgekomen personen.

Archieven bij het NIOD:

Vooraf is het belangrijk te weten dat de mogelijkheden om op (familie)naam te zoeken in de inventarissen van het NIOD beperkt zijn. Veel van de archieven en collecties zijn niet op naam ontsloten. Het is van belang om voor het zoeken naar informatie over een bepaald persoon altijd te beschikken over de nodige contextinformatie. In onderstaand overzicht vindt u een opsomming van archieven die betrekking hebben op de vervolging van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij elk archief vindt u een link naar de inventaris.

Algemeen

  • Generalkommissariat für das Sicherheitswesen (HSSPF) (collectie 077)
  • Joodsche Raad voor Amsterdam (collectie 182)
  • Stichting Centraal Bureau van Onderzoek inzake de Vererving van de Nalatenschappen van Vermiste Personen (collectie 197a)

 

Kamparchieven NIOD

 

Overlevenden van kampen

 

Roof

Raadpleeg voor een uitgebreider overzicht de website Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2

 

Verzoeken om emigratie en vrijstelling van deportatie

 

Hulp bij onderduik

 

Naoorlogse geschiedenis

Le Ezrath Ha-Jeled (collectie 197k)

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag