Op 29 maart 2019 verschijnt 1944. Verstoorde verwachtingen, het vijfde deel van een zesdelige reeks over Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Valse hoop
Op 6 juni 1944 komt eindelijk de dag waar bezet Nederland al jaren verlangend naar uitkijkt, in Normandië landen de geallieerden op het strand. De bevolking gaat er van uit dat de langverwachte bevrijding voor de deur staat, maar dat valt bitter tegen. 1944 wordt een jaar van verstoorde verwachtingen. Als op 4 september Antwerpen wordt bevrijd en de Britse radio meldt dat Breda in geallieerde handen is, kent de vreugde geen grenzen. Op dinsdag 5 september, Dolle Dinsdag, gaan veel Nederlanders met vlag en wimpel de straat op in afwachting van de bevrijders. Maar er komt niemand, de Nederlandse grens was nog niet eens bereikt. Kort daarop begint Operatie Market Garden, die bedoeld was als een snelle doorstoot naar Duitsland. De geallieerde opmars loopt echter vast in een trage strijd die in delen van Zuid-Nederland een spoor van verwoesting trekt.

Strenge winter
Aan het einde van het jaar is Zuid-Nederland bevrijd, maar die vrijheid blijkt chaotischer en moeilijker dan verwacht. Boven de rivieren is het verzet actief met de spoorwegstaking en talrijke aanslagen. Terwijl NSB'ers op de vlucht slaan, schuwt de bezetter geen middel meer om de binnenlandse onrust de kop in te drukken. Wanneer een strenge winter aanbreekt, is duidelijk dat het bezette deel van Nederland nog een loodzware tijd wacht.

Auteurs
Jan van Oudheusden was tot zijn pensionering in 2014 provinciaal historicus van Noord-Brabant. Hij leverde bijdragen aan de seriewerken Documentaire Tweede Wereldoorlog (1990-91) en De Tweede Wereldoorlog met eigen ogen (1995-96). Samen met anderen schreef hij Tussen vrijheid en vrede. Het bevrijde Zuiden september ’44 – mei ’45 (1994). Ook werkte hij mee aan Het jaren ’40 boek (2008). In 2014 publiceerde hij het beeldverslag Noord-Brabant ’40-’45.

Erik Schumacher (1983) is journalist en historicus. Hij schreef voor diverse kranten en tijdschriften. In 2016 verscheen zijn boek Mau en Gerty - Een Joodse liefdesgeschiedenis tussen volksverhuizingen en wereldoorlogen. In 2017 schreef hij het derde boek in de serie Leven in bezet Nederland: 1942, oorlog op alle fronten.

Zesdelige reeks
1944. Verstoorde verwachtingen is het vijfde deel van een zesdelige serie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven. De serie wordt gerealiseerd door uitgeverij Spectrum samen met het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Vanaf 2015, 75 jaar nadat Nederland werd bezet, verschijnt er jaarlijks een boek dat de gebeurtenissen van één oorlogsjaar nauwkeurig beschrijft. Eerder verschenen: 1940. Verwarring en aanpassing, 1941. Het masker valt, 1942. Oorlog op alle fronten en 1943. Onderdrukking en verzet.

Uitgever: 
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
Jaar van uitgave: 
2019