Ga direct naar: Inhoud
-

WO2-Thesaurus

De WO2-thesaurus is een gevalideerde, hiërarchisch georganiseerde trefwoordenlijst voor de thematische ontsluiting van (digitale) bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog. De thesaurus bevat ca. 7000 termen over gebeurtenissen, plaatsen, begrippen en objecten. De trefwoorden zijn verdeeld over een aantal hoofdgebieden als Vervolging, Bestuur, Dagelijks Leven, Recht, etc. Tevens bevat de WO2-thesaurus een uitgebreide lijst van kampen en getto's in zowel Europa als toenmalig Nederlands-Indië, inclusief GPS coördinaten. De WO2-thesaurus is sinds december 2016 vrij beschikbaar (CC0).

Wie onderhoudt de WO2-thesaurus?

De WO2-thesaurus wordt onderhouden door het NIOD waar een redactie toeziet op de kwaliteit van de thesaurus.

Indien u constateert dat een bepaalde term ontbreekt in de WO2-thesaurus dan kunt u voorstellen om dit begrip toe te voegen aan de thesaurus. Om in aanmerking te komen voor opname in de thesaurus moet de term aan een aantal eisen voldoen:

  1. De nieuwe term past binnen de scope van de WO2-thesaurus
  2. De nieuwe term is geen synoniem van een reeds bestaande term. Voorstellen voor synoniemen zijn echter wel welkom (als zgn. alternative term) en kunt u apart indienen
  3. De (betekenis van de) nieuwe term komt voor in drie bronnen. Die bronnen noemt u in het voorstel.

Uw voorstel stuurt u naar: WO2thesaurus@niod.knaw.nl. Uiteindelijk bepaalt de redactie van de WO2-thesaurus of een term wordt opgenomen in de WO2-thesaurus. De redactie vergadert 6x per jaar. Let er op dat onderstaande punten voorkomen in uw voorstel:

  • De nieuwe term is voorzien van een definitie of scope note waarin een omschrijving wordt gegeven van de term. De scope note is gestaafd door één of twee deugdelijke bronnen en bestaat uit maximaal 3 zinnen.
  • Om de term een plaats te geven in de thesaurus geeft u aan wat de broader term is of welke de broader terms zijn.

Contact over de WO2-thesaurus

Heeft u vragen of opmerkingen over de WO2-thesaurus neemt u dan contact op met de redactie door een mail te sturen naar: WO2thesaurus@niod.knaw.nl

Let bij gebruik van de afbeeldingen in de WO2-thesaurus op de auteursrechten/licentievoorwaarden. Bij het online zetten van de WO2-thesaurus waren de bijgevoegde afbeeldingen rechtenvrij beschikbaar; dit kan tussentijds veranderd zijn.

Netwerk Oorlogsbronnen en de WO2-thesaurus

De WO2-thesaurus is ontwikkeld door het NIOD, in opdracht van het Netwerk Oorlogsbronnen. Nieuws over de WO2-thesaurus vindt u op de thesaurusprojectpagina van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Kijkt u voor het downloaden van de WO2 Thesaurus in het Open Data Register van NOB.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag