Nationale Holocaust Herdenking

Nationale Holocaust Herdenking
Nationale Holocaust Herdenking
Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. Bekijk het volledige programma op de website van Holocaust Memorial Day. De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking welke plaats vindt in Amsterdam op de laatste zondag in januari.
Herdenking 2020 Op zondag 26 januari 2020 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam.
U bent van harte welkom in de hal van het Stadhuis van Amsterdam vanaf 10.00 uur. Om 11.00 uur vertrekt van daar een Stille Tocht naar het Wertheimpark. De Herdenking begint om 11.30 uur en zal rond 12.15 eindigen. Na de herdenking kunnen particulieren en organisaties kransen en bloemen bij het monument leggen. De Stille Tocht en de Herdenking worden live door de NOS uitgezonden.
Het programma samengevat:
10.00 uur Verzamelen voor de Stille Tocht in de hal van het Stadhuis te Amsterdam, hoofdingang aan de Amstelzijde. 10.55 uur Start Stille Tocht naar Wertheimpark. 11.30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument "Nooit meer Auschwitz". 12.15 uur Einde plechtigheid
De plechtigheid begint met een welkomstwoord door de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver. Aansluitend zullen minister-president Rutte en burgemeester Halsema het woord voeren. Namens de jeugd spreekt Lisa Blanken, deelneemster aan de Polenreis 2019. Tijdens het programma verwoorden Sinti en Roma hun gevoelens in muziek. Rabbijn Menno ten Brink zal de Jizkor- en Kaddishgebeden uitspreken en de aanwezigen verzoeken een minuut stilte in acht te nemen.
De officiële kransenlegging zal worden geopend door overlevenden van de Holocaust, samen met het Bestuur van het Nederlands Auschwitz Comité. Vertegenwoordigers van zusterorganisaties van het NAC, schoolkinderen, hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van zo’n 35 landen zullen hierna hun kransen op het monument leggen. De plechtigheid wordt afgesloten met een défilé van alle aanwezigen langs het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’.