Over HMD

Over HMD

Holocaust Memorial Day heeft tot doel jongeren tussen de 15 en 25 jaar leren over de Holocaust en andere genociden. Door kennis over te dragen willen we bijdragen aan waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme en waarschuwen voor de enorme gevolgen daarvan.

Auschwitz

Op 27 januari 1945 werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootse in zijn soort. De Nazi’s vermoordden in dit kamp  tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti van alle nationaliteiten. Uit Nederland werden tijdens de oorlog bijna 60.000 Nederlandse Joden en 245 Roma en Sinti naar Auschwitz gedeporteerd. De meeste van hen werden direct na aankomst in de gaskamers vermoord.

HMD

In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd de bevrijdingsdag van Auschwitz uitgeroepen tot herdenkingsdag van alle slachtoffers van de Nazi’s. In 2005 riep de voorzitter van de Verenigde Naties op tot het instellen van Holocaust Memorial Day rond de herdenkingsdag op 27 januari. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.

Elk jaar in januari worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd op scholen, universiteiten, in herinneringscentra, bij monumenten, in bibliotheken en in buurthuizen. Jongeren spreken zich uit tegen discriminatie en uitsluiting en leren over vervolging en massamoord tijdens de Holocaust en andere genociden.

Contact

NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
t.a.v. Holocaust Memorial Day 
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020-5233800
hmd@niod.knaw.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom Holocaust Memorial Day! Stuur een mail naar hmd@niod.knaw.nl. Je persoonlijke gegevens worden alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van onze activiteiten en worden niet ter beschikking gesteld aan derden. Je kunt je altijd afmelden.