Tips voor docenten

Tips voor docenten

Ben je docent en vind je het lastig om de Holocaust en andere genociden in je lessen te behandelen? Wij geven je enkele handige tips:

  • Probeer in te schatten hoe jouw leerlingen reageren. Welke vragen leven er binnen je groep? Het behandelen van de Holocaust of de Armeense genocide kan bij klassen met leerlingen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond emotionele reacties oproepen. Zorg dat je weet wat je kunt verwachten. 
  • Zorg voor een veilige leeromgeving waarin leerlingen vragen kunnen stellen. Geef aan dat alle leerlingen de beurt krijgen om vragen te stellen, maar leg ook uit waar de grenzen liggen. Als je schrikt van een opmerking van een leerling, geef dit dan duidelijk aan en vraag waarom de leerling die opmerking maakt.
  • Genocide is een beladen, politiek begrip. Focus daarom op het genocidale proces. De Amerikaanse hoogleraar Gregory Stanton onderscheid verschillende fasen binnen het verloop van een genocide. Aan  de hand van het model van Stanton kun je als docent focussen op het mechanisme van uitsluiting en discriminatie en hoe dit, in sommige gevallen, kan leiden tot genocide. Meer lezen over het model van Gregory Stanton kan hier.
  • Zorg voor actieve deelname van leerlingen. Laat leerlingen bijvoorbeeld primaire en secundaire bronnen onderzoeken en aan de hand daarvan een afweging maken. Op onze website is lesmateriaal te vinden gebaseerd op bronnen uit ons archief.
  • Gebruik persoonlijke verhalen. Nodig bijvoorbeeld een gastspreker uit. Via het Steunpunt Gastsprekers WOII-heden kun je een overlevende van de Holocaust of een andere genocide vragen om te komen spreken op school. 
  • Zorg voor lesmateriaal waarin zowel het perspectief van slachtoffers, omstanders en daders wordt belicht.
  • Probeer bij het lesgeven over de Holocaust en andere genociden een duidelijk verband te leggen met fundamentele mensenrechten. Hoe willen wij met elkaar omgaan en wat betekent dat voor jezelf en je omgeving?

Boeken en artikelen:

Audiovisueel materiaal:

  • Op het Youtube-kanaal van Holocaust Memorial Day zijn verschillende handige filmpjes verzameld. Onder andere over de Holocaust en de genociden in Cambodja, Rwanda, Armenie en Srebrenica. Daarnaast is er een afspeellijst met getuigenissen van overlevenden te vinden.
  • In de serie Bloedbroeders onderzoeken een Turks-Nederlandse journalist (Sinan Can) en een Armeens-Nederlandse musical-acteur (Ara Halici) hoe hun familie 100 jaar geleden betrokken was bij de Turkse massamoord op de Armeniërs.