Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Prof. dr. Kees Ribbens

Biografie

Kees Ribbens is senior onderzoeker aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies, waar hij sinds 2006 werkt. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar ‘Populaire historische cultuur van Mondiale Conflicten en Massaal Geweld’ verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn belangstelling is gericht op de wijze waarop herinneringen aan oorlog, genocide en massaal geweld in de twintigste en een-en-twintigste eeuw vertolkt worden in woord en beeld. Meer in het algemeen kijkt hij hoe individuen, groepen en samenlevingen zich verhouden tot deze geschiedenissen. Hij is gefascineerd door de manieren waarop de Tweede Wereldoorlog in de historische cultuur telkens opnieuw van betekenissen wordt voorzien, gerepresenteerd en toegeëigend.

Ribbens studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit en promoveerde aan de Universiteit Utrecht en was redactiesecretaris van het Tijdschrift voor Geschiedenis. Vanuit zijn interesse voor publieksgeschiedenis is hij niet alleen geïnteresseerd in herdenkingen, musea en geschiedenisonderwijs maar nog meer in populaire verbeeldingen die voor wisselende doelgroepen voortdurend op eigen wijze nieuwe invullingen geven - binnen nationale en transnationale kaders - aan historische oorlogservaringen. Bestudering van dit fenomeen, in onder meer toerisme en games, maar vooral in stripverhalen en graphic novels, maakt een gevarieerd geheel aan hedendaagse betekenissen van deze herinneringen inzichtelijk.
Ribbens publiceert regelmatig en schreef onder meer Tonen van de oorlog. Toekomst voor het museale erfgoed van de Tweede Wereldoorlog (met Esther Captain), Oorlog op vijf continenten. Nieuwe Nederlanders & de geschiedenissen van de Tweede Wereldoorlog (met Joep Schenk en Martijn Eickhoff), ‘Zullen wij nog terugkeeren…..’ De jodenvervolging in Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog en Bewogen jaren. Zwolle in de Tweede Wereldoorlog.
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag