Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Aomi Mochida, MA

Biografie

Aomi Mochida is als promovendus verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de afdeling Geschiedenis van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze behaalde haar BA in History and Political Studies summa cum laude aan het Colby-Sawyer College in de VS. In 2017 behaalde ze een MA, cum laude, in Historical Studies aan de Radboud Universiteit.

Haar promotieonderzoek richt zich op de dynamiek van plaatsgebonden WOII-herinneringen in Japan. Haar onderzoeksinteresses zijn onder andere WOII-erfgoed, publieksgeschiedenis, en herinneringscultuur, specifiek in relatie tot theater uit de Azië-Pacific-regio.

Tijdens haar masterstudie deed Aomi een onderzoeksstage aan het NIOD en nam deel aan een internationale zomercursus in Nanjing, China, over massageweld en de politiek van herinneren. Ze schreef haar masterscriptie over de historische ontwikkeling en de huidige toe-eigening van het Noborito Instituut, gerekend tot Japans WOII erfgoed.

Haar huidige, door het NWO gesubsidieerde promotieproject is een uitbreiding van haar vorige onderzoek en richt zich op de dynamiek van plaatsgebonden WOII herinneringen in Japan. De focus is op twee erfgoedplekken – Nagasaki (de plek van het atoombombardement) en Noborito (het beruchte wetenschapsinstituut). Het project gaat nader in op hoe, door het historische bestempelen van deze plekken als zowel herdekkingsplekken als toeristische attracties, verschillende belanghebbenden hebben geprobeerd een evenwicht te vinden tussen Japans slachtofferschap en agressie in een lokale, nationale en internationale context.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag