Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Drs. Niels Mathijssen

Biografie

Niels Mathijssen is als promovendus-onderzoeker verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij doet biografisch onderzoek naar Poncke Princen, een Nederlandse soldaat die tijdens de oorlog in Indonesië (1945-1949) deserteerde en overliep naar de Indonesische vrijheidsstrijders. In zijn onderzoek verklaart Mathijssen deze radicale acties door de oorlogstijd van Princen te reconstrueren en te kijken naar eerdere ervaringen uit zijn jeugd en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Niels studeerde geschiedenis en mediastudies in Amsterdam en New York, en journalistiek in Rotterdam. Hij specialiseerde zich in koloniale geschiedenis en historische beeldvorming. Voor De Correspondent schreef hij over dit laatste onderwerp. Later was hij werkzaam bij dagblad Trouw. Op dit moment is hij medewerker van De Groene Amsterdammer, waar hij schrijft over kolonialisme, het Nederlandse slavernijverleden, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en koloniale roofkunst.

In 2023 was Niels als fellow werkzaam bij het Netherlands Institute for Advanced Study. Eerder was hij onder andere gastcurator bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Hier ontsloot hij alle televisieprogramma’s over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog die uitgezonden werden op de nationale televisie in Nederland.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag