Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Dr. Erik Somers

Biografie

Erik Somers is historicus en promoveerde in 2014 aan de UvA op het proefschrift 'De oorlog in het museum. Herinnering en verbeelding'. Zijn onderzoeksinteresse betreft ondermeer de herinneringscultuur, jodenvervolging, fotohistorisch onderzoek. De afgelopen jaren heeft hij een groot aantal boekpublicaties tot stand gebracht en is hij betrokken bij tentoonstellingsprojecten. Als projectleider heeft hij aan verschillende projecten uitvoering gegeven, zoals recentelijk het project 'Sobibor. Archeologie van de Vernietiging'. 

Sinds 1977 is Erik Somers in dienst van het RIOD/NIOD, momenteel als senior-onderzoeker. In de loop der jaren heeft hij een breed expertise terrein opgebouwd, zoals herinneringscultuur, de jodenvervolging en foto-historisch onderzoek. Als projectleider is hij betrokken geweest bij verschillende in- en externe projecten, zoals meest recentelijk 'De Koloniale oorlog 1945-1949 Gewenst en ongewenst beeld', 'Stad in Oorlog. Amsterdam 1940-1945', 'De Jodenvervolging in foto’s Nederland 1940-1945', 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s' en 'Sobibor. Archeologie van de Vernietiging'.

Namens het NIOD werkte hij samen met verschillende oorlogsmusea en herinneringscentra en verleende hij medewerking als adviseur en/of curator aan tentoonstellingen met betrekking tot oorlog, crises en geweld.

In zijn proefschrift ‘De oorlog in het museum. Herinnering en verbeelding’ staat de vraag centraal hoe de Nederlandse WO2 musea vorm hebben gegeven aan de herinnering van de Tweede Wereldoorlog en wat is de huidige situatie in het museale veld en wat zijn de toekomstperspectieven?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag