Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Rosa de Jong, MA

Biografie

Rosa de Jong is als promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en als gastonderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies en bij het KITLV Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. In het NWO-gesubsidieerde onderzoeksproject ‘From European ports to Caribbean homes: Second World War refugees in global transit’ onderzoekt zij de vluchtelingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland en België, via verschillende Europese havens, terecht kwamen in de Caraïben, met name in Jamaica, Cuba, Suriname en Curaçao.

Van januari tot september 2022 was Rosa de Jong de Alexander Grass Memorial Fellow bij het Jack, Joseph and Morton Mandel Center for Advanced Holocaust Studies in het United States Holocaust Memorial Museum (USHMM). In die tijd interviewde zij ooggetuigen van de vlucht naar het Caraïbisch gebied en deed onderzoek in hun grote oral history collectie.

Voordat zij begon aan haar promotie, werkte zij als junior onderzoeker bij het KITLV voor het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Rosa studeerde Geschiedenis (bachelor en onderzoeksmaster) en Filosofie (bachelor) aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2019 tot 2021 was zij eindredacteur van Holland Historisch Tijdschrift en in haar studietijd was Rosa medeorganisator van het DRIFT Wijsgerig Festival en hoofdredacteur van Skript Historisch Tijdschrift.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag