Ga direct naar: Inhoud

Biografie

Tam Ngo leidt het onderzoeksprogramma ‘Bones of Contention: Technologies of Identification and Politics of Reconciliation in Vietnam’, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Bij het NIOD ontwikkelt zij een onderzoekslijn over de rol van religie en wetenschap bij social healing, ‘sociale genezing’, herstel van de omgeving en de verzoeningspolitiek in naoorlogse contexten. Als sociaal antropologe baseert zij haar theoretisch kader op empirisch onderzoek in een brede waaier van etnografische settings, waaronder die van naoorlogse Vietnam, Indochinese vluchtelingen in het Westen, en Vietnamees-Chinese vluchtelingen in China.

Naast het programma ‘Bones of Contention’ strekt haar haar huidige onderzoek zich uit tot projecten over social memory  aan de Chinees-Vietnamese grensoorlog van 1979 tussen China en Vietnam (boek in voorbereiding), over spiritueel erfgoed en de verzoeningspolitiek in het naoorlogse Vietnam, de vergelijking tussen Duitse vluchtelingen uit Oost-Europa (1944-1950) en Chinese vluchtelingen uit Vietnam (1978-1989) (met Prof. Peter van der Veer, MPI), over de sociale inbedding van genomica en in het bijzonder over de relatie tussen dioxines en DNA bij gemeenschappen die te maken hebben met de erfenis van de Vietnamoorlog.

Zij heeft veel gepubliceerd over verschillende aspecten van het naoorlogse Vietnam, van de massale bekering tot het christendom, atheïstisch secularisme, oorlogsherinneringen en religieus nationalisme, religie en vrede, boeddhisme in de Vietnamese diaspora, de populaire vergoddelijking van Ho Chi Minh, heilige topografie en geestelijke oorlogsvoering.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag