14 juni 2018

Direct na de bevrijding in mei 1945 begon het NIOD met het verzamelen van dagboeken uit de oorlog. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1700 dagboeken over de bezetting in Nederland en ca. 400 ‘Indische’ dagboeken. Met Adopteer een Dagboek kunnen vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan het ontsluiten van deze rijke collectie.

De dagboekencollectie van het NIOD is een unieke bron, die lezers de bezettingstijd laat beleven door een variëteit aan schrijvers.

Met vele handen aan het toetsenbord is het onze ambitie om de ervaringen en reflecties van de dagboekschrijvers (m/v) toegankelijk te maken voor een breed publiek bestaande uit zowel algemeen historisch belangstellenden als wetenschappelijke onderzoekers. Daartoe roepen we vrijwilligers op die het NIOD willen helpen één van de dagboeken uit te typen en digitaal beter toegankelijk te maken. Met Adopteer een dagboek kunnen de vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan het ontsluiten van deze rijke collectie. Daarvoor is er niet meer nodig dan een eigen computer of laptop met internetverbinding waarmee vrijwilligers vanuit huis kunnen werken. Historische belangstelling is een pré maar men hoeft geen expert te zijn op het terrein van de Tweede Wereldoorlog.

We starten dit project met een pilot van 30 dagboeken.

Aanmelden is op dit moment niet meer mogelijk