23 september 2019

Meer dan dertig vrijwilligers hebben het afgelopen jaar zo'n 6.250 dagboekpagina's getranscribeerd. 35 Dagboeken zijn al afgerond en 32 zijn er nog in bewerking. Om dit succes uit te breiden is het NIOD op zoek naar vrijwilligers die het transcriptie-team willen versterken. Je kunt een dagboek adopteren door zelf een dagboek te transcriberen.

 

Direct na de bevrijding in mei 1945 begon het NIOD met het verzamelen van dagboeken uit de oorlog. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1700 dagboeken over de bezetting in Nederland en ca. 400 ‘Indische’ dagboeken. De dagboekencollectie van het NIOD is een unieke bron, die lezers de bezettingstijd laat beleven door een variëteit aan schrijvers. Door deelname aan Adopteer een Dagboek lever je een belangrijke bijdrage aan het ontsluiten van deze rijke collectie.

Met vele handen aan het toetsenbord willen we de ervaringen en reflecties van de dagboekschrijvers (m/v) toegankelijk maken voor een breed publiek bestaande uit zowel algemeen historisch belangstellenden als wetenschappelijke onderzoekers. Daartoe roepen we vrijwilligers op die het NIOD willen helpen één van de dagboeken uit te typen en zo digitaal beter toegankelijk te maken. Daarvoor is niet meer nodig dan een eigen computer of laptop met internetverbinding waarmee je vanuit huis kunt werken. Historische belangstelling is een pré maar je hoeft geen expert te zijn op het terrein van de Tweede Wereldoorlog.

Voordat je begint met het overtypen van een dagboek krijgt je bij het NIOD groepsgewijs een korte introductie in het transcriptieprogramma. Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan via Adopteereendagboek@niod.nl.

Let op: momenteel is er een vrijwilligersstop.