2 december 2019

Na vier bezettingsjaren worden gevoelens van hoop afgewisseld met wanhoop. Het is kenmerkend voor de maand december, waarin Nederlanders tijdens de feestdagen terugblikken en vooruitkijken. Het front staat zo goed als stil, maar het oorlogsgeweld blijft intussen voortduren.

We starten de december-aflevering met Operatie Ooievaar die op 2 december 1944 begint. De Duitsers vrezen een grote geallieerde aanval vanuit het gebied ten noorden van Nijmegen. Om militair-strategische redenen, besluiten ze het gebied tussen de Nederrijn in het noorden en de Waal in het zuiden, onder water te laten lopen. Deze inundatie van een deel van de Betuwe zou een geallieerden doorbraak naar het IJsselmeer voorkomen.

Lees er meer over in de bevrijdingsverhalen van december.

In de serie twaalfdelige serie Bevrijdingsverhalen staan individuele ervaringen centraal. Militaire strijd, vernielingen en evacuaties maakten evenzeer deel uit van deze ervaringen als blijdschap en opluchting. In Nederlands-Indië verliep het einde van de Tweede Wereldoorlog bovendien heel anders dan in Nederland. De wisselende perspectieven, van vervolgden en vervolgers, van ondergrondse werkers en NSB’ers, van burgers en militairen en van kolonisator en gekoloniseerde, laten zien dat wat voor de een bevrijding was, voor de ander onvrijheid betekende en dat intense vreugde over het afgeworpen juk naast vertwijfeld verdriet kon staan. Vanaf augustus 2019 verschijnt iedere maand een nieuwe longread.

Eerdere afleveringen zijn hier te vinden:

Bevrijdingsverhalen sluit nauw aan bij het project ‘Adopteer een dagboek’. Direct na de bevrijding in mei 1945 begon het NIOD met het verzamelen van dagboeken uit de oorlog. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1700 dagboeken over de bezetting in Nederland en circa 400 ‘Indische’ dagboeken. De dagboekencollectie van het NIOD is een unieke bron, die lezers de bezettingstijd laat beleven door een variëteit aan schrijvers. Met Adopteer een Dagboek kunnen vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan het ontsluiten van deze rijke collectie.

Bron: Beeldbank WO2 - NIOD